Home ReceptenBrood Hartig breekbrood met kaas en peper


breekbrood moneybread monkey bread recept sola

Hartig breekbrood met kaas en peper

door admin

Breekbrood of ‘monkey bread’ is echt één van mijn favoriete dingen om te maken. Met een basis van simpel brooddeeg kun je namelijk alle kanten op. Meestal maak ik breekbrood die smaakt zoals de Antilliaanse pan dushi, dus met lekker veel boter, suiker en kaneel. Maar ook deze hartige versie met kaas, kruiden en spaanse peper is geweldig lekker!

Het fijne van breekbrood is dat je het na ’t bakken niet meer hoeft te snijden. Iedereen kan simpelweg een stukje afbreken. Dat gaat overigens altijd goed, omdat de stukjes van elkaar gescheiden zijn met een laagje boter. Zo kun je het gemakkelijk loshalen van het geheel.

In deze versie vul ik elk stukje breekbrood met wat geraspte kaas. Daarna maak ik ’n mengsel van roomboter, kruiden en fijngehakte (verse) Spaanse peper om de bolletjes door te wentelen. Het resultaat is dit spectaculaire monkey bread met vrolijke kleurtjes

Bakken in een pan

Je kunt breekbrood bakken in een bakvorm zoals bijvoorbeeld een tulbandvorm. Toch kies ik er altijd voor om het in een gietijzeren pan te bakken. Ik heb al eens eerder een lofzang over de gietijzeren pannen gehouden, maar echt… ze zijn zó lekker zwaar en geleiden de warmte van de oven perfect.

Tijdens de helft van de baktijd laat ik ook het deksel op de pan zitten. Zo is het breekbrood helemaal ingesloten en kan het een tijdje lekker stomen. Het resultaat is een heerlijk zacht, fluffy broodje zonder korst.

Voor het bakken van dit breekbrood gebruikte ik mijn absolute lievelingspan, namelijk deze rode gietijzeren pan van Sola. Deze pan van 20 cm heeft de perfecte maat voor dit recept. En door het zware gietijzer en de goede sluiting van de deksel wordt het resultaat méér dan perfect!

Ik kreeg de pan van Sola nadat ik had aangegeven dat ik zijn ‘grote broer’ (de blauwe pan van 24 cm) zo vaak in de keuken gebruikte. Nu zijn ze dus beiden onmisbaar bij ons!

In het midden van de pan plaatste ik ’n metalen ring (een ronde koekjessteker!) zodat het brood alsnog ’n mooie tulbandvorm kreeg. De ring is na het bakken gemakkelijk te verwijderen, omdat de stukjes brood zijn ingevet.

breekbrood moneybread monkey bread recept sola

Van dit recept maak je één groot breekbrood met zeker 20 stukjes.

Ingrediënten:

Voor het deeg

  • 500 gr bloem
  • 10 gr zout
  • 20 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 7 gr gedroogde gist
  • 300 ml water, lauwwarm

En verder…

  • 200 gr geraspte kaas (belegen)
  • 2 Spaanse pepers
  • 50 gr roomboter
  • 1 tl oregano
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl uipoeder
  • Een flinke snuf zout
  • ½ tl tijm
  • 1 tl zwarte peper
breekbrood moneybread monkey bread recept sola

Bereiding hartig breekbrood

Meng de bloem, het zout, de boter, de gist en het water en kneed het geheel tot een deeg . Kneed het deeg minimaal 10 minuten door. Het kneden zorgt ervoor dat de gluten in het deeg een soort netwerk gaan vormen. Hierdoor kan het breekbrood straks goed rijzen en zal het eindresultaat mooi luchtig worden. Kneed je met een machine? Dan is 5 minuten genoeg.

Maak nu een bal van het deeg en leg deze in een grote kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme en tochtvrije rijzen totdat het in volume is verdubbeld. Je kunt hiervoor een uur aanhouden.

Smelt ondertussen de roomboter in een pan en voeg er de kruiden, het peper en het zout aan toe. Snijd de Spaanse pepers fijn en roer die ook door de gesmolten boter.

Vet een bakvorm of pan in met boter en plaats eventueel een metalen ring in het midden.

Neem het deeg en verdeel het in zo’n 20 stukken. Maak elk stukje deeg plat, leg er wat geraspte kaas in en vouw de uiteinden samen, zodat je een bolletje krijgt. Rol het deegbolletje door de gesmolten boter en zorg dat er wat van de kruiden en de peper aan blijft plakken.

Leg het bolletje deeg in de pan of bakvorm. Herhaal dit met de rest van het deeg. Je mag de bolletjes heel losjes tegen en op elkaar leggen, omdat ze nog flink gaan rijzen.

Als alle deegbolletjes in de pan liggen, dek je deze af met een deksel. Laat het breekbrood zo nogmaals ’n uur rijzen.

Verwarm daarna de oven voor op 200 graden. Bak het breekbrood in zo’n 30-40 minuten gaar en goudkleurig. Je kunt het beste de helft van de tijd met een deksel op de pan bakken. Na 20 minuten haal je de deksel eraf en bak je het brood verder af.

Verwijder de metalen ring en kiep de pan of bakvorm om op een bord. Versier het breekbrood met extra geraspte kaas en ringetjes Spaanse peper – eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op broodjes bakken? Probeer dan ook eens onze pittige gehaktbroodjes!

  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk
Summary
recipe image
Recipe Name
hartig breekbrood met kaas en peper / monkey bread
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 1211 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Probeer ook eens...

Translate »
Send this to a friend