Home Receptengebak Roomboterkoekjes met kersen
roomboterkoekjes met kersen kersenkoekjes recept

Roomboterkoekjes met kersen

door admin

Deze zachte roomboterkoekjes kunnen eigenlijk elke dag wel. Ze zijn snel en gemakkelijk gemaakt. Ideaal dus wanneer je een middagje wilt bakken met de kinderen. Toch zien ze er met hun leuke kleurtjes meteen al feestelijk uit en hebben ze geen versiering of icing meer nodig.

Het idee voor deze koekjes ontstond toen ik een half doosje glacé kersen over had van het maken van ’n Antilliaanse cashewtaart. Wij Antillianen houden namelijk stug vast aan het versieren van taarten met deze gekleurde kersjes. Iets dat in de jaren ’70 populair was, maar je tegenwoordig nauwelijks nog ziet. Het hoort gewoon bij onze taarten! Niet alleen bij de cashewtaart, maar ook onze pruimentaart en pistachetaarten worden ermee versierd. Echt een Caribisch eigenaardigheidje dus…

Je koopt de kersjes in ’n klein doosje bij de supermarkt. En hoewel er aardig wat op ’n taart gaan, houd je toch altijd een half doosje over. Als ze eenmaal open zijn blijven ze niet heel lang goed. Het leek me dus leuk om ze eens te verwerken in koekjesdeeg. Voor deze koekjes gebruikte ik zo’n 100 gram vruchtjes. Dat is precies hoeveel er in zo’n doosje zit. Je kunt er dus voor kiezen om de kersen speciaal voor dit recept van roomboterkoekjes in één keer op te maken.



Zoals ik je al zei, had ik dus een half doosje. Deze vulde ik aan met sukade (in Italië koop je die in grote stukken die je zelf kunt hakken) en wat gedroogde abrikozen. Wat ik hiermee wil zeggen: experimenteer vooral met verschillende gedroogde en/of gesuikerde vruchten. Zo lang je in totaal 100 gram gebruikt, zit je goed!

Vruchtjes voor in de roomboterkoekjes

  • glacé kersen
  • sukade
  • gesuikerde sinaasappel-/ citroenschil
  • gedroogde abrikozen
  • gedroogde pruimen
  • dadels

Van dit recept maak je ongeveer 30 koekjes.

Ingrediënten:

  • 225 gr roomboter
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 8 gr (1 zakje) vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 280 gr bloem
  • 100 gr vruchtjes (zie boven)
  • snufje zout

Bereiding roomboterkoekjes met kersen

Meng de roomboter, de suiker en de vanillesuiker tot een romig geheel. Voeg daarna de eidooier toe en meng, totdat deze helemaal is opgenomen.

Snijd de vruchtjes in kleine stukjes en voeg deze samen met de bloem en het zout toe aan je mengsel. Kneed het geheel daarna tot een soepel, maar stevig koekdeeg.



Is het deeg te droog en valt het in kruimels uit elkaar? Voeg dan ook het eiwit toe van het ei dat je hebt gebruikt. Eerst de helft… en eventueel de andere helft. Maak een rol van ongeveer 25 cm van het deeg.

Wikkel het deeg daarna in plasticfolie en leg het ten minste een uur in de koelkast, zodat het goed kan koelen.

Na het rusten kun je met een scherp mes plakjes van ongeveer 5 mm van het deeg snijden. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.

Verwarm de oven daarna voor op 180 graden en bak de roomboterkoekjes in zo’n 16 minuten gaar en goudbruin. Laat ze tenslotte op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur.



Je kunt de roomboterkoekjes ongeveer een week in een luchtdichte doos of trommel bewaren. – Eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op zoete bakrecepten? Probeer dan ook eens onze muffins met frambozen en passievrucht!

Summary
recipe image
Recipe Name
Roomboterkoekjes met kersen & gedroogde vruchtjes - RECEPT
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1026 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend