Deze salade combineert een Italiaanse favoriet (de burrata) met lekkere, tropische ananas. De nectarine en spinazie maken ‘m helemaal af. De salade is fris en zoet… ideaal voor een zomerse lunch!
Door de ananas en nectarine eerst te bakken wordt de smaak van de vruchten nóg intenser. En dat maakt de combinatie met de heerlijk zachte kaas helemaal perfect. Het beste? Hij staat binnen 20 minuten op tafel!
Wat is burrata?
Burrata is een Italiaanse kaas. Het komt van oorsprong uit Puglia en is eigenlijk een samenstelling van mozzarella en room. De mozzarella wordt tijdens het vormen met room gevuld. Wanneer de kaas rijpt wordt ook de room iets steviger.
Het is een heel jonge kaas met een fluweelzachte smaak en textuur. Wanneer je de bol burrata tijdens het eten of serveren aansnijdt, loopt de vulling er nog ’n beetje uit. Bij deze salade is dat perfect om de rest van de ingrediënten smaak te geven.
Vegan optie
Deze salade is vegetarisch. Eet jij helemaal plantaardig? Vervang de burrata dan door wat humus, vegan kaas of laat ‘m gewoon weg.
Dit recept is voor 4 porties
Ingrediënten:
- 200 gr verse spinazie
- 1 el zonnebloemolie
- 2 nectarines, in parten
- ½ ananas, in stukjes
- 1 bol burrata
- 1 el balsamico azijn
- 2 el olijfolie
- enkele blaadjes basilicum, fijngehakt
- zout en peper naar smaak
Bereiding salade van burrata, ananas en nectarine
Hak (of scheur) de spinazieblaadjes in grote stukken. Leg deze vervolgens op ’n groot serveerbord.
Snijd de ananas daarna in stukjes en verdeel de nectarine in parten. Verhit vervolgens de zonnebloemolie op hoog vuur in een koekenpan. Wanneer de olie heet is, kun je de vruchten hier in bakken totdat ze iets kleuren. Dit duurt ongeveer zo’n 4-6 minuten.
Wanneer de ananas en nectarine karameliseren mag je ze over de spinazie verdelen. De spinazieblaadjes zullen door de warmte van de vruchten iets gaan slinken.
Leg de bol burrata daarna in het midden van de salade en knip hem in met een schaar. Je kunt de kaas ook meteen in stukjes snijden en over de salade verdelen.
Meng daarna de balsamico azijn met de olijfolie en zout en peper naar smaak. Sprenkel deze dressing over de salade en bestrooi de salade tenslotte met de fijngehakte basilicum. Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Trek in meer lekkere salades? Probeer dan ook eens onze grilled chicken salad of de Antilliaanse roze salade!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.