Eiwitschuimpjes zijn heerlijk zacht en zoet en héél gemakkelijk te maken. Ik maak altijd schuimpjes wanneer ik voor ’n ander recept eigeel nodig heb gehad en dus wat eiwitten over heb. Samen met wat suiker, maïzena en citroen maak je er in een handomdraai heerlijke snoepjes of ‘kusjes’ van.
Je kunt dit recept voor schuimpjes trouwens gemakkelijk halveren of verdubbelen. Dus ook wanneer je maar twee eiwitten over hebt, of juist zin hebt om een heleboel eiwitschuimpjes te maken, kun je ermee aan de slag.
Ik maak de schuimpjes altijd lekker klein. Ongeveer zo’n 2 centimeter. Zo drogen ze wat sneller in de oven en ziet het er na ’t bakken geweldig vrolijk uit. Omdat ze zo klein zijn, mag je er natuurlijk best wat extra van eten. Wat zullen we erover zeggen… ze zijn helemaal vetvrij! 😉
Schuimpjes of pavlova
Je kunt van dit recept trouwens ook prima een pavlova maken, In dat geval spuit je geen individuele ‘kisses’ op de bakplaat, maar smeer je het eiwitschuim in één keer uit in een dikke laag. Zo krijg je een taartbodem die je kunt versieren met opgeklopte slagroom en vers fruit.
Het recept
Van dit recept maak je ongeveer 30 schuimpjes, maar dat is natuurlijk heel erg afhankelijk van hoe groot je ze maakt!
Ingrediënten:
- 4 eiwitten
- 125 gr kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 125 gr poedersuiker
- 1 afgestreken eetlepel maïzena
Bereiding schuimpjes / meringue
Zorg ervoor dat je kom en garde goed vetvrij zijn voor dit recept. Maak ze van tevoren schoon met wat citroensap. Zo weet je zeker dat de schuimpjes straks goed luchtig worden!
Meng de eiwitten met de kristalsuiker en de vanillesuiker in ’n grote kom en klop ze stijf met een garde. Uiteraard kan dit ook in een keukenmachine of standmixer! Het is de bedoeling dat het eiwit in stijve pieken omhoog blijft staan, wanneer je de garde uit het schuim haalt.
Voeg nu de poedersuiker en de maïzena toe en klop dit door het eiwitschuim. Meng dit niet te lang!
Doe het eiwitschuim in een spuitzak en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 100 graden. (Ja echt, 100 graden is genoeg. We gaan de schuimpjes drogen, niet bakken!)
Spuit kleine toefjes eiwitschuim op de bakplaat. De schuimpjes worden ’t mooiste wanneer je ze er een puntje aan trekt dat vanzelf zal ombuigen. Dit vergt wat oefening, maar is niet moeilijk.
Droog de schuimpjes in ongeveer 2 uur, of totdat ze hard en knapperig zijn. Ze mogen niet bruin kleuren!
Laat de schuimpjes tenslotte afkoelen en bewaar ze daarna eventueel in een luchtdichte doos – Eet smakelijk!
TIP: Om de leuke kleurtjes te krijgen, kun je van tevoren met ’n kwastje wat (gel)kleurstof aan de binnenkant van de spuitzak smeren. Bijvoorbeeld drie kleuren op drie verschillende punten. Het is genoeg om met een kwastje een streepje te trekken van zo’n 5 centimeter. Wanneer het eiwitschuim hierlangs gaat, krijgen de schuimpjes aan de buitenkant wat kleur mee.
Probeer ook eens…
Ben je gek op zoetigheid? Probeer dan ook eens onze roomboterkoekjes met kersen!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.