Met gepofte zoete aardappel, tajerblad en geroosterde kip. • Deze stamppot ziet er vertrouwd uit, maar ik beloof je dat hij anders smaakt dan dat je gewend bent: heerlijke gepofte zoete aardappel, boterzacht tajerblad en lekker kruidige geroosterde kip. Stamppot met een échte Caribische twist dus!
Geen jus bij de stamppot?
Nee, in deze stamppot geen kuiltje met jus. Weet je waarom niet? De zoete aardappel bevat minder zetmeel dan gewone aardappels. Daarom heeft hij geen extra vocht nodig om smeuïg te worden. En de lak die over de kip gaat heeft al zó veel smaak dat extra jus dus overbodig is.
Ook ga ik deze keer de stamppot niet kruiden, behalve dan met wat zout en peper. Omdat de zoete aardappel gepoft is, heeft hij een heerlijke delicate smaak die verloren zou gaan wanneer je er specerijen aan toe zou voegen.
Liever een video?
In onderstaande video zie je in minder dan ’n minuut hoe ik de Caribische stamppot maak:
Appelazijn van Tromp & Rueb
Voor dit recept gebruik ik maar liefst drie keer de appelazijn van Tromp en Rueb. Tijdens mijn samenwerking met ze heb ik dit jaar alle soorten azijn uit hun assortiment mogen proeven en ik kan toch wel zeggen dat de appelazijn mijn favoriet is!
Deze azijn wordt gemaakt met verschillende soorten appelsap. Hiervan wordt appelcider gemaakt en daarna volgt een tweede fermentatie, waardoor de lekkere fruitige azijn ontstaat. De appelazijn is niet alleen maar zuur, maar ook lichtzoet. Ideaal om te verwerken in een gerecht of saus. In dit geval dus allebei!
Van dit recept maak je 4 porties stamppot
Ingrediënten:
- 1,5 Kg zoete aardappel
- 400 gr tajerblad*
* kun je geen tajerblad vinden? Gebruik dan spinazie - 2 el olijfolie
- 1 tl Tromp & Rueb appelazijn
- Zout en peper naar smaak
Voor de kip…
- 4 stuks kippendij (met huid)
- 2 el zonnebloemolie
- Tromp & Rueb appelazijn, om te wassen
- 2 tl paprikapoeder
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl korianderpoeder
- 1 tl zout
- ½ tl zwarte peper
- ½ tl cayennepeper (naar smaak!)
- Een snufje knoflookpoeder
En voor de saus…
- Een stuk gember van 3 cm
- 2 el donkere sojasaus
- 2 el Tromp & Rueb appelazijn
- 1 el tomatenpuree
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 50 gr kristalsuiker
- 1 bouillonblokje, verkruimeld
- 1 el maïzena
Bereiding stamppot met Caribische twist:
Begin met het roosteren van de kip. Hiervoor was je de kip eerst met wat zout en azijn. Dep de kip vervolgens droog en bestrooi hem met de zonnebloemolie en alle specerijen uit de tweede lijst. Je kunt ervoor kiezen om het bot uit de kip te verwijderen, zodat je de kip straks in reepjes kunt snijden.
Plaats de stukken kip met de huid naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Was en halveer de zoete aardappels in de lengte en plaats die op dezelfde bakplaat met de schil naar boven. Besprenkel ze vervolgens met wat olijfolie.
Verwarm de oven voor op 180°C en bak de plaat met kip en zoete aardappel hier zo’n 30 minuten in. 10 Minuten voor het einde kun je de kip enkele malen lakken met de saus, zodat die een mooie, glimmende laag krijgt.
Om de saus te maken (doe dit wanneer je de kip net in de oven hebt gezet) meng je alle ingrediënten uit de derde lijst en breng je dit aan de kook met zo’n 100 ml water. Door de maïzena zal de saus indikken. Hij mag ongeveer zo dik zijn als pannenkoekenstroop. Is hij te dik? Voeg dan nog wat water toe.
Was nu het bosje tajerblad (of spinazie) en snijd het blad in kleine stukjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak het tajerblad hier 2 minuten op hoog vuur in, totdat het slinkt. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Wanneer de zoete aardappel en de kip gaar zijn, haal je de bakplaat uit de oven. Haal nu de zoete aardappel uit de schil en stamp dit samen met 1 tl appelazijn en het tajerblad tot een lekkere stamppot.
Lak de kip eventueel nóg een keer met de saus en snijd hem in reepjes. Plaats de kip bovenop de stamppot en… eet smakelijk!
- Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.