cranberryjam cranberry jam maken cranberries cranberry's jam recept

Zelf cranberryjam maken

door admin

Cranberryjam is heerlijk friszuur en ook nog ‘ns heel gemakkelijk zelf te maken. Makkelijker nog dan andere soorten jam, omdat cranberry’s van zichzelf al veel pectine bevatten. Dat zorgt ervoor dat de jam goed indikt. Je hebt voor het maken van deze cranberryjam dus niet eens geleisuiker nodig. Zo wordt de ingrediëntenlijst wel heel erg kort!

Je kunt de cranberryjam op brood of crackers eten, maar natuurlijk ook gebruiken in gebak (koekjes of taart, bijvoorbeeld) en zelfs als basis voor ’n lekkere saus bij vlees of kip.Deze jam maak je het bes van verse cranberry’s. Kun je die niet vinden? Geen probleem! Ook met cranberry’s uit de diepvries kun je perfecte jam maken. In het laatste geval hoef je de cranberry’s niet eerst te ontdooien. Ze kunnen zo bevroren de pan in. Lekker makkelijk!

Dit recept is voor 1 flinke pot cranberryjam. Heb je meer of minder nodig? Dan kun je het recept gemakkelijk halveren of verdubbelen.

Cranberryjam bewaren

Je kunt deze zelfgemaakte cranberryjam maandenlang bewaren wanneer je het potje eerst goed steriliseert en na het vullen meteen goed afdicht. Je hoeft de jam dan niet te koelen. Is de pot eenmaal geopend, dan blijft de cranberryjam tot twee weken goed in de koelkast.

cranberryjam cranberry jam maken cranberries cranberry's jam recept

Ingrediënten:

  • 250 gr cranberry’s (vers of diepvries)
  • 250 gr kristalsuiker
  • 50 ml water of sinaasappelsap

Bereiding cranberryjam

Steriliseer van tevoren wat glazen potjes waar de jam straks ingaat. Verwarm vervolgens een pan op middelhoog vuur.Doe hier de cranberry’s, de suiker en het water of sinaasappelsap in. Breng het geheel daarna aan de kook en blijf ondertussen goed roeren.

Tip: De jam wordt nóg lekkerder als je een kaneelstokje of een stukje sinaasappelschil laat meekoken. Deze ingrediënten moet je na het koken wel verwijderen natuurlijk!

Wanneer de cranberryjam kookt, mag je het vuur lager zetten. Laat het geheel zo 10 minuten onder constant roeren koken. De jam lijkt nu nog dun, maar wanneer hij afkoelt zal hij flink gaan indikken.

Als de cranberryjam 10 minuten heeft gekookt, haal je de pan van het vuur en schep je de jam direct (dus heet!) in de potjes met een soeplepel. Vul de glazen potjes altijd tot ’n centimeter onder de rand en draai er daarna de deksel op. Zet de potjes nu op hun kop op het keukenblad totdat ze afgekoeld zijn tot kamertemperatuur.Gebruik je potjes met een klikdeksel (bijvoorbeeld lege jampotjes)? Dan klikt het deksel als ’t goed is naar binnen wanneer je de potjes rechtop zet.

Tip: Serveer eens wat crackers met cranberryjam, pecannoten en brie – dat is een ontzettend lekkere combinatie!

Probeer ook eens…

Doe de cranberryjam eens op pannenkoeken. En ben je gek op gebak met jam? Probeer dan ook eens onze guava jam cookies – natuurlijk ook heerlijk met deze cranberryjam als vulling!

Summary
Recipe Name
Zelf cranberryjam maken - maak de lekkerste jam van cranberry's
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1202 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend