Surinaamse telo met bakkeljauw – oei, dat klinkt als vakjargon! Toch is het een eenvoudig, maar heel lekker gerecht. Telo (of teloh) is cassave. In dit geval krokant gebakken, zoals frietjes. Bakkeljauw is gezouten vis. Soms wordt het ook wel ‘klipvis’ genoemd. Door het zouten blijft de vis langer goed en krijgt het extra veel smaak. Voor het bereiden moet je de vis eerst ontzouten.
Je kunt zowel de cassave als de bakkeljauw in zo’n beetje elke toko (Surinaams, Chinees of Turks) vinden. De bakkeljauw vind je tegenwoordig zelfs in de supermarkt! Cassave kun je vers kopen, of je kunt gaan voor de pakjes geschilde, gesneden (en soms al voorgekookte) cassave uit de vriezer. Lekker makkelijk!
Hoewel de telo met bakkeljauw meestal zó gegeten wordt (dus zonder bijgerechten), vind ik het belangrijk om elke dag genoeg groenten te serveren. De kinderen moeten tenslotte wel hun vitamientjes binnenkrijgen. Bij deze klassieke combinatie aten wij daarom ’n salade van groene papaja, komkommer en wortel. Natuurlijk kun je er zo’n beetje elke andere groente bij eten.
Dit recept is voor 4 personen
Ingrediënten:
- 1 kg cassave
- 500 gr bakkeljauw (filet)
- 2 el zonnebloemolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 tomaten, in blokjes
- 1 blikje (70 gr) tomatenpuree
- enkele takjes bladselderij, fijngesneden
- het sap van 1/2 limoen
- optioneel: 1/2 fijngesneden madame Jeanette peper
- olie, om in te frituren
- zout naar smaak
Bereiding telo met bakkeljauw
Begin met het ontzouten van de bakkeljauw. Hiervoor breng je een pan met ruim water aan de kook. Doe de stukken vis hierin en laat het geheel zo’n 10 minuten koken. Giet daarna het water af en herhaal het proces. Je kookt de vis dus 2 x 10 minuten in ruim water. Giet opnieuw het water af en laat de stukken vis uitlekken in een zeef.
Als je verse cassave gebruikt, kun je hem nu als eerste schillen. Gebruik hiervoor een dunschiller, kaasschaaf of een schilmesje. Snijd de cassave vervolgens in reepjes, zo groot als Vlaamse frieten. Kook deze stukken cassave ongeveer 10 minuten in ruim water waaraan 2 theelepels zout zijn toegevoegd. Laat ze daarna goed uitlekken.
Ondertussen kun je verdergaan met het bereiden voor de bakkeljauw. Hiervoor verhit je de zonnebloemolie in een pan op matig vuur. Voeg de gesnipperde ui en de knoflook toe en fruit deze samen, totdat de ui glazig ziet. Voeg er daarna de bakkeljauw aan toe en breek de stukken vis tot kleine stukjes met de achterkant van een lepel. Voeg nu ook de tomatenblokjes, tomatenpuree, selderij en het limoensap toe en roer het geheel goed door.
Gebruik je hete peper? Voeg die dan ook op dit moment toe. Laat de bakkeljauw op die manier zo’n 20 minuten zachtjes stoven, totdat de stukken vis uit elkaar zijn gevallen en de saus is ingekookt.
Verhit vervolgens olie in een pan of frituurpan tot 170 graden. Bak hier de stukken cassave in, totdat ze goudbruin kleuren. Laat de cassave daarna goed uitlekken en bestrooi de stukken met ’n beetje zout.
Serveer de cassave (telo) met de bakkeljauw en eventueel groente naar keuze. – Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op gerechten met bakkeljauw? Probeer dan ook eens onze okrasoep met bakkeljauw!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.