sweet potato pie Amerikaans recept soulfood jurino

Sweet potato pie

De Amerikaanse ‘sweet potato pie’ is Soul Food met een hoofdletter S! Deze heerlijke taart met een vulling van zoete aardappelen wordt in het zuiden van de Verenigde Staten vaak gegeten met Thanksgiving.

Het is voor ons een beetje een gek idee om een taart te maken met iets dat op aardappels lijkt. Maar geloof me: na het bakken proef je hier niets van terug! De ‘sweet potato pie’ lijkt qua smaak en textuur nog ’t meeste op de pumpkin pie. Lekker kruidig door alle specerijen.

Na het bakken ruikt het huis dan ook heerlijk naar kaneel en gember. Geweldig voor op ’n regenachtige dag… Wij maken de taart met onze eigen ‘Caribbean Baking Spice’ kruidenmix. Deze mix van specerijen en citrus geeft élke taart die speciale Caribische Soul Food smaak. Heb je de mix niet? Gebruik dan kaneel of een gedeelte speculaaskruiden.



Van dit recept maak je één sweet potato pie van zo’n 22-24 cm doorsnede

Ingrediënten:

voor de vulling

  • 500 gr zoete aardappelen
  • 100 ml volle melk
  • 3 eieren
  • 80 gr roomboter
  • 175 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker (of een dopje vanille essence)
  • 1 el Caribbean Baking Spice kruidenmix*
    (of gebruik kaneel)

voor het deeg

  • 200 gr tarwebloem
  • 115 gr roomboter, gekoeld en in blokjejs
  • 2 el suiker
  • 60 ml (ijs)koud water
  • een snufje zout

en verder



  • eigeel, om te besmeren
  • geklopte slagroom, om te versieren
sweet potato pie Amerikaans recept soulfood jurino

Bereiding sweet potato pie

Begin met het maken van het deeg. Meng hiervoor de tarwebloem met de suiker en het zout. Voeg de boter toe en knijp deze met je vingers door de bloem. Voeg vervolgens het water toe en kneed het geheel kort (!) tot een soepel deeg.

Dek het deeg af met plasticfolie en laat het in de koelkast rusten terwijl je de vulling voor de sweet potato pie maakt.

Hiervoor schil je de zoete aardappelen en snijdt ze in grote stukken. Kook de zoete aardappelen in licht gezouten water in ongeveer 10-15 minuten gaar. Laat ze daarna goed uitlekken en iets afkoelen.

Doe nu alle ingrediënten voor de vulling bij elkaar en meng ze met een staafmixer tot een glad geheel. Verwarm ondertussen de oven voor op 170°C.



Haal het deeg daarna uit de koelkast en vet een bakvorm in met boter. Rol het deeg uit op tot ’n lap die iets groter is dan je bakblik. Dit gaat het beste als je eerst wat bloem op je werkblad strooit.

Bekleed de bakvorm met het deeg. Druk de randjes goed aan en snijd overtollige stukjes weg.

Giet vervolgens de vulling voor de sweet potato pie in het deeg en besmeer de randjes deeg met wat geklutst eigeel. Bak de taart daarna in zo’n 50-60 minuten af. De sweet potato pie is klaar, wanneer een satéprikken schoon uit het midden komt.

Laat de taart afkoelen op een rooster en versier hem vlak voor het serveren met toefjes slagroom. Eet smakelijk!

Summary
recipe image
Recipe Name
Sweet potato pie • Amerikaans recept via SOULFOOD.nl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1314 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Of probeer dit eens: