Zalm op zuur met mango en grapefruit
Op de Antillen eten we graag zalm op zuur. Meestal maken we dan een gemakkelijke versie met alleen azijn, uien en wat specerijen. Deze versie met zalm, mango en grapefruit is heerlijk fris en zomers. De ingrediënten zijn prachtig gekleurd en belangrijker nog: ze vormen een heerlijke combinatie!
Het idee achter het gerecht is dat de vis die je gebruikt wordt gegaard zónder warmte. Huh? De vis wordt dus niet gekookt of gebakken, maar is ook niet echt rauw. Zoals je op de foto ziet, lijkt de zalm die we gebruikt hebben gekookt of ten minste gepocheerd. Maar er komt dus geen hitte aan te pas.

Het geheim van een scheutje azijn
De vis wordt namelijk “gekookt” door zuur. In dit geval gebruiken we de kruidenazijn van Tromp & Rueb. Omdat de azijn in dit gerecht flink aanwezig is, loont het om een goede soort te kopen. En even tussen jou en mij: goede azijn hoeft écht geen vermogen te kosten!
Bij Tromp & Rueb ben je dus aan het goede adres: zij maken kwalitatief goede azijn (wist je bijvoorbeeld dat de appelazijn twee keer gefermenteerd is en dat deze kruidenazijn op maar liefst 8 kruiden is gerijpt?) voor een heel betaalbare prijs.
Door de zalm in de kruidenazijn te marineren, krijgt de vis enorm veel smaak en verandert de structuur. Dat moet je een keer geprobeerd hebben!
Je kunt dit gerecht trouwens van zo’n beetje elke vissoort maken. Dus niet alleen van zalm, maar bijvoorbeeld ook van wijting, tonijn, heilbot of tong. Let er bij de bereiding van de vis op of je een zachte of juist stevige vis hebt gekozen. Een stevigere vis moet wat langer marineren dan een zachte. Dat is alles.
Van dit recept maak je zo’n 4 porties zalm op zuur (of 6x een klein voorgerecht!)
Ingrediënten:
- 500 gr zalmfilet, in blokjes
- 75 ml kruidenazijn (Tromp & Rueb)
- 1/2 Spaanse peper, fijngesneden
- 1 tomaat, in blokjes
- 1 rode ui
- enkele basilicumblaadjes
- een takje peterselie
- 2 el olijfolie
- 1/4 courgette, in blokjes
- 1 mango, in blokjes
- 1 rode grapefruit
- zout en peper naar smaak

Bereiding zalm op zuur
Begin met het marineren van de zalm. Hiervoor kun je de zalmfilet in blokjes snijden en deze mengen met de kruidenazijn. Snipper de helft van de rode ui en voeg deze toe aan de marinade. Voeg ook de fijngesneden Spaanse peper toe en laat de zalm zo minstens een half uur in de koelkast marineren.
Ga ondertussen verder met de rest van de ingrediënten. Snijd de andere helft van de rode ui in ringetjes. Snijd vervolgens ook de basilicumblaadjes en de peterselie heel fijn en meng deze met de rode ui, de tomatenblokjes en de olijfolie.
Pel de grapefruit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Meng deze door de rest van de groenten. Voeg tenslotte ook de courgetteblokjes en de mango toe. Breng de groenten daarna op smaak met zout en peper.
Meng nu ook de zalm door de salade. Haal de blokjes zalm uit de marinade en doe ze bij de rest van de groenten. Tenslotte kun je zo’n twee eetlepels van de marinade over het gerecht scheppen als dressing.
Serveer de zalm op een mooi bord, eventueel met wat brood – Eet smakelijk!
*Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk






Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.