Deze lekkere curry is 100% vegan. Je maakt ‘m met verschillende stevige groenten, waaronder pompoen, sperziebonen en garden eggs. De smaak komt van een combinatie van kokosmelk met verschillende sterke specerijen. Je kunt deze curry so pittig maken als je zelf wilt. Lekker met rijst, aardappelen óf natuurlijk met brood!
Garden eggs? Wat is dát dan?
De ‘garden egg‘ is familie van de aubergine. Ze zijn alleen veel kleiner, wit/geel van kleur, iets steviger en wat meer bitter. De Latijnse naam van de plant is Solanum Gilo, die weer héél nauw verwant is aan de Solanum Aethiopicum. Aan die laatste naam kun je ’t misschien al opmaken: de garden egg komt oorspronkelijk uit Afrika.
Daar wordt het veel gegeten als groente, vooral omdat het zo makkelijk te kweken en te bewaren is zonder koelkast. In Ghana is het zelfs de 3e meest gegeten groente (na paprika en tomaten)! Ze worden daar vaak gestoofd met ’n combinatie van vis en zeevruchten.
Je kunt de garden eggs vinden in Afrikaanse of Surinaamse toko’s. Ook in de grote Chinese supermarkten heb je soms geluk. Kun je ze écht niet vinden? Dan kun je ze in dit recept ook vervangen voor (jonge) aubergines.
Naast de garden eggs gebruiken we pompoen, sperziebonen, bloemkool en rode ui als groenten. Misschien had je ’t al opgemerkt, maar dat zijn dus precies de ingrediënten uit de zak met “Wokgroente Indiaas” van de AH. Je kunt dus ook prima 2 van deze zakken gebruiken in plaats van de overige groenten zelf te snijden… net wat jij fijner vindt.
Van dit recept maak je 4-6 porties curry
Ingrediënten:
- 30 ml zonnebloemolie
- 300 gr garden eggs, in partjes
- 300 gr pompoen, in blokjes
- 200 gr sperziebonen, gebroken
- 1 rode ui, in partjes
- 200 gr bloemkool, in roosjes
- 400 ml (1 blikje) kokosmelk
- 2 el massala / kerriepoeder
- 1 tl zout
- 1/2 tl zwarte peper
- madame Jeanette peper naar smaak
Bereiding vegan curry met garden eggs
Begin met het snijden van de groenten. Gebruik je de wokgroenten van AH? Dan is dat al voor je gedaan! De garden eggs snijd je dan in partjes, zoals je ook wel bij appel of tomaat doet.
Verhit de olie in een grote pan en bak hier de massala (of kerrie) enkele seconden in, totdat de specerijen beginnen te geuren. Voeg daarna de groenten toe en bak ze op hoog vuur aan. Schep de groenten telkens om, zodat ze bedekt zijn met een laagje specerijen en tijdens het bakken iets kleuren.
Giet daarna de kokosmelk bij de groenten en voeg nu ook het zout en de peper toe. Vind je de curry te droog? Voeg dan nog ’n kopje water toe (ik geef hier bewust geen precieze hoeveelheid, dat ligt vooral aan de grootte en hoogte van je pan!)
Voeg als laatste eventueel de madame Jeanette peper toe en laat de curry nu op laag vuur in ongeveer 20 minuten zachtjes gaar worden.
Serveer de curry met rijst of aardappelen. – Eet smakelijk!
Tip: Wij serveerden de curry met de Madame Jeanette Piccalilly van Lekker Bekkie! Dit, omdat we in de curry zelf geen hete peper hebben verwerkt. Er eten tenslotte kinderen mee 😉
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.