Ik beken maar meteen: ik heb écht een zwakte voor sambal. In onze koelkast staan ook altijd minstens 5 potjes die allemaal in gebruik zijn. Minstens hoor – op een goede dag zijn het er ook wel 10! Het lekkerste blijft toch zelfgemaakte sambal. Of pika, zoals wij het op Curaçao noemen.
Dit recept is één van de makkelijkste, maar ook meteen één van de lekkerste. Je maakt er in een handomdraai je eigen gebakken sambal van die niet overdreven heet is. Met die hitte kun je trouwens naar hartelust spelen… wil je de sambal heter? Voeg dan meer pepers toe. Of gebruik eens een echt hete peper, zoals de Carolina Reaper. En houd je juist van een extra milde sambal? Doe er dan minder pepers in, of minder hete… zoals jalapeño pepers of Spaanse pepers.
In dit recept gebruik ik ’n mix van pepers. Zo zijn de smaak en de hitte goed in balans. De hitte is te vergelijken met de rauwe pika van Curaçao of met ’n flesje hotsauce. Deze sambal is naast supersmaakvol ook nog ‘ns helemaal plantaardig en dus geschikt voor veganisten.
Dit recept is voor 2 flinke potten sambal. Heb je meer of minder nodig? Verdubbel of halveer het recept dan simpelweg
Ingrediënten:
- 200 gr pepers naar keuze
(ik gebruikte madame Jeanette, Adjuma en Jalapeño) - 2 uien, gesnipperd
- 5 teentjes knoflook
- 5 el olie (zonmnebloem, rijst of arachide)
- 1 el The Original kruidenmix*
*of gebruik kruiden, zout en peper naar smaak - 250 gr tomatenblokjes
- 70 gr (1 klein blikje) tomatenpuree
- 1 el donkere sojasaus
Bereiding zelfgemaakte sambal
Snijd de pepers in stukjes en snipper de uien. Pers de teentjes knoflook uit. (Tip: tijd besparen? Doe alles dan in de blender!)
Verhit de olie op laag vuur en fruit hier de ui, pepers en knoflook in, totdat de ui glazig ziet. Voeg vervolgens de kruidenmix toe of gebruik zout en peper.
Laat het geheel zo enkele minuten zachtjes bakken en voeg daarna de tomatenblokjes, de tomatenpuree en de sojasaus toe. Doe nu de deksel op de pan en laat de sambal op héél laag vuur zo’n 10 minuten goed doorkoken.
Heb je de ui en pepers niet in de blender gedaan? Dan mag je alles nu fijnmalen met een staafmixer. Voeg eventueel wat extra water toe als de sambal té dik is.
Doe de zelfgemaakte sambal in goed afsluitbare potjes. Ik gebruik zelf jampotjes met ’n klikdeksel. Als deze goed zijn schoongemaakt, goed vol zitten én de sambal is nog heet tijdens het scheppen zullen de deksels vacuüm trekken en kun je de sambal tot ’n jaar goed houden in de voorraadkast.
Na openen is het potje nog zo’n 2 weken houdbaar in de koelkast. Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.