azijn appelazijn natuurazijn van tromp&rueb. kruidenazijn

Azijn: Welke soort gebruik je voor welk gerecht?

Je hebt het voor héél veel van onze recepten nodig, maar het is bijna nooit een hoofdingrediënt. Ik heb het natuurlijk over azijn! Of je nu een saus of marinade maakt, je salade naar ’n hoger niveau wilt tillen óf ervoor wilt zorgen dat je vlees lekker mals wordt… azijn is je vriend!

Maar welke soort gebruik je nou eigenlijk voor welk gerecht? In samenwerking met Tromp&Rueb heb ik dit handige overzicht voor je gemaakt. Ik maak al jaren recepten voor ze en ik kan hun verschillende soorten azijn dan ook écht aanbevelen. Ze worden in Nederland geproduceerd en zijn van goede kwaliteit. Je vindt ze in bijna elke supermarkt en niet minder belangrijk: ze zijn ook nog eens heel vriendelijk geprijsd!

Liever een video?

Geen zin om te lezen? Dan vertel ik je in onderstaande video (45 sec.) graag over het gebruik van de verschillende azijnsoorten:

Natuurazijn: de basis voor alles

Natuurazijn van Tromp & Rueb is een neutrale azijn. Wat deze azijn tóch bijzonder maakt is dat hij is gerijpt op eikenhouten snippers. Het heeft geen bijsmaak en is zachter van smaak dan natuurazijn van andere merken. Hierdoor werkt het heel goed in verschillende gerechten.

Natuurazijn kun je onder andere gebruiken voor zuurgoed, in salades, of om je gebak te laten rijzen. Omdat de smaak zo neutraal is, blijft de smaak van je ingrediënten goed behouden. Ook handig: een scheutje natuurazijn in het kookwater van groenten zorgt voor een extra mooie kleur en verminderd zoutgebruik.

Ik gebruik deze azijn zelfs voor het schoonmaken van mijn keukenapparatuur en snijplanken. Voedselveilig en lekker fris!

Kruidenazijn: extra smaak

Kruidenazijn van Tromp & Rueb is een azijn met extra smaak, doordat het is gerijpt op verschillende groene kruiden. Dit maakt het perfect voor gerechten met vlees, zoals soepen en stoofschotels.

De kruiden in de azijn geven een diepe, rijke smaak aan je gerechten. Als je houdt van koken met extra smaak en een beetje pit, dan is kruidenazijn een goede keuze. Het maakt je gerechten toch net wat spannender. Ik gebruik de kruidenazijn ook graag voor brines. Als je het vlees hier een nacht in legt, wordt het echt super mals.

Appelazijn: zacht en fris

Appelazijn is mijn absolute favoriet, en die van Tromp & Rueb zijn echt top. Ze hebben twee soorten: gewone appelazijn en appelazijn natuurtroebel. De natuurtroebele versie is zachter van smaak, omdat deze ongefilterd is.

Je kunt appelazijn gebruiken in sauzen, marinades en vinaigrettes. Het is ook één van de hoofdingrediënten in deze heerlijke ketchup. De lichte zoetheid van appelazijn zorgt ervoor dat je gerechten lekker fris en gebalanceerd smaken. Zuur, maar niet té.

Experimenteer bij je volgende gerecht eens met de verschillende soorten azijn. Het kan de smaak van je salade of saus écht beïnvloeden. Azijn is daarnaast de vergeten ‘smaakmaker’. Door het toe te voegen aan je gerecht, kun je minder zout gebruiken en komen de smaken van de andere ingrediënten meer naar boven. Absoluut onmisbaar in je keukenkastje dus!

Of probeer dit eens: