Home Receptenkruiden, marinades en sauzen Zelf Berbere specerijenmix maken


berbere kruiden specerijen specerijenmix ethiopisch ethiopië

Zelf Berbere specerijenmix maken

door admin

Berbere is een pittig specerijenmengsel uit Ethiopië. Ook in Eritrea wordt het gebruikt. Het mengsel bestaat onder andere uit zwarte peper, chilipepers, piment, en fenegriek. Er bestaat niet zoiets als één vast recept voor het maken van Berbere. Dit verschilt per land en per regio.

In dit artikel geven we je een basisrecept voor Berbere, zodat je binnenkort zelf kunt gaan genieten van die pittige, Oost-Afrikaanse smaak



Wat is Berbere?

Berbere is, zoals eerder gezegd, een kruidenmengsel uit Ethiopië. Het wordt daar zóveel in gerechten gebruikt dat men het ook wel ‘de rugengraat van de Ethiopische keuken’ noemt. De specerijenmix is onmisbaar in traditionele gerechten als Doro Wat (gestoofde kip) en andere stoofschotels. Berbere gebruik je dus voornamelijk om stoofgerechten mee op smaak te brengen.

Je kunt het ook gebruiken om vlees, gevogelte en groenten extra te kruiden. De Berbere kan je daarnaast ook gebruiken om je vlees mee in te wrijven voordat je dit op je barbecue gaat grillen. Zo krijgt je vlees een intense spicy smaak.

Je kunt Berbere kruiden inmiddels ook in Nederland in de winkel vinden, maar zelf maken is natuurlijk lekkerder én leuker. Bij deze het recept voor ‘n flinke pot:

Ingrediënten:

  • 2 tl korianderzaad
  • 4 gedroogde chilipepers
  • 3 pimentbessen
  • 1 tl komijnzaad
  • 3 kruidnagels
  • 2 el gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1 tl zwarte peper
  • ½ tl fenegriek
  • ½ tl gemberpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl zout

Bereiding berbere specerijenmix

Toast het korianderzaad samen met de chilipepers, de pimentbessen en het komijnzaad in een droge pan. Het toasten zorgt voor extra smaak, dus sla deze stap vooral niet over! Je mag de specerijen vervolgens zo’n 3 minuten op matig vuur roosteren voor het beste resultaat.



Doe de geroosterde ingrediënten daarna in een blender en maal ze fijn. Je kunt hiervoor ook een hakmolen of staafmixer gebruiken. Of doe het helemaal ‘old school’, met een vijzel.

Meng tenslotte alle ingrediënten samen en roer ze goed door elkaar. De Berbere specerijen zijn klaar!

Specerijen bewaren

Je kunt de berbere specerijenmix het beste in een afgesloten pot of doos bewaren. Zorg ervoor dat deze luchtdicht is, zo voorkom je dat de specerijen hun smaak verliezen. Bewaar de specerijen op een droge, donkere plaats en voeg ze toe aan je favoriete stoofschotel, vlees of vleesvervanger. Eet smakelijk!



Summary
recipe image
Recipe Name
Zelf Berbere specerijenmix maken • Soulfood.nl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 846 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Probeer ook eens...

Translate »
Send this to a friend