Surinaamse bruine nasi met kerrie kip en Caribische salsa

Bruine nasi, kerrie kip en salsa

Deze bruine nasi is eenvoudig, maar zó smaakvol! Je maakt het met een basis van ui, knoflook en gember. Daarin bak je dan de rijst en vervolgens maakt de sojasaus het gerecht af. Mega lekker en je kunt het bij zo’n beetje alles serveren.

Ik maak de nasi graag ruim van tevoren, zodat de smaken goed in kunnen trekken. Vaak blijft er genoeg over voor de volgende dag, en dat maakt het alleen maar lekkerder.



Ingrediënten

(4-6 porties)

  • 500 g basmatirijst
  • 1 grote ui
  • 5 teentjes knoflook
  • 3 maggiblokjes (of 1 kip bouillonblokje)
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 stengel citroengras (platgeslagen)
  • 3 cm verse gember, geraspt
  • 2 el Ketjap Manis (zoet)
  • 3 el Chinese Dark Soy Sauce
  • een bosje bladselderij, fijngesneden
  • Zonnebloemolie, om in te bakken

Liever een video?

In onderstaande video zie je in minder dan een minuut hoe ik de salsa en kip maak:

Bereiding van de nasi

Kook de basmatirijst gaar en laat volledig afkoelen.

Verhit een ruime wok met zonnebloemolie. Bak de ui en knoflook op laag vuur tot ze zacht en glazig zijn.

Doe de zwarte peper, citroengras, gember en 2 maggiblokjes erbij. Voeg een klein scheutje water toe en laat alles een paar minuten bakken tot de smaken goed vrijkomen. Haal daarna het citroengras eruit.



Zet het vuur wat zachter en voeg de rijst toe. Voeg hier de Chinese dark soy sauce en 2 eetlepels zoete ketjap aan toe. Roer alles goed door, zodat alle rijstkorrels bedekt zijn. Roer net zolang tot de nasi een mooie, egale kleur heeft.

Als laatste roer je de fijngesneden selderijblaadjes erdoor.

De nasi is het lekkerste met gebakken banaan en zuurgoed ernaast. Op de foto serveer ik de nasi met kerrie kip en een lekkere, Caribische salsa. Die maak je als volgt:

Kerrie kip

Neem 4-6 drumsticks en smeer die in met een mengsel van 2 el Griekse yoghurt, 1 el kerrie of masala, 1 tl chilivlokken en zout naar smaak. Laat de kip zo enkele uren in de koelkast marineren en bak hem tenslotte 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.



Caribbean salsa

Voor de salsa meng ik de volgende ingrediënten:

  • ¼ ananas, in blokjes
  • 1 groene paprika, in blokjes
  • 1 gele paprika, in blokjes
  • een rode ui, gesnipperd
  • 1 mango, in blokjes
  • 1 komkommer, zaadlijst verwijderd & in blokjes
  • een bosje koriander, fijngehakt (lust je dat niet? Neem peterselie!)
  • het sap van 1 limoen
  • zout naar smaak
  • optioneel: een Spaanse peper, in ringetjes

Serveer de nasi met de kip en salsa. Kome Dushi!

Summary
recipe image
Recipe Name
Surinaamse nasi, kerrie kip en salsa
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1478 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Of probeer dit eens: