Home Receptengezond Chivo guisado
chivo guisado, Dominicaans recept voor gestoofd geitenvlees

Chivo guisado

door admin

Dominicaans recept voor gestoofd geitenvlees

Geitenvlees is voor ons iets speciaals. Op Curaçao, waar ik vandaan kom, eten we het vaak als er een belangrijke gebeurtenis is. Een bruiloft of jubileum bijvoorbeeld. Wij noemen onze versie van dit gerecht ‘Kabritu Stobá’. Maar de Dominicaanse versie, “chivo guisado”, is misschien wel nóg lekkerder.

Het traditionele recept maakt gebruik van een heel zure (en iets bittere) citrusvrucht die in Nederland niet makkelijk te vinden is. Dit is de naranje agria. Niet getreurd! In deze versie vervangen we die door de witte wijnazijn van Tromp en Rueb. Geloof me, ook zo wordt je chivo guisado een feest!

chivo guisado, Dominicaans recept voor gestoofd geitenvlees

Witte wijnazijn van Tromp en Rueb

Ik ben helemaal weg van de witte wijnazijn van Tromp en Rueb. Het is niet zomaar azijn, het is azijn met een extraatje. Dankzij de toevoeging van druivenmost heeft het een heerlijk zoet smaakje dat perfect past bij het rijke geitenvlees in dit recept.

Deze azijn is ontzettend lekker en tóch vriendelijk geprijsd. Het geeft niet alleen een zuurtje aan je eten, maar het zorgt er ook voor dat het vlees extra mals wordt na het stoven. En zeg nou zelf, wie wil er nu geen heerlijk gestoofd geitenvlees op tafel zetten?

Ingrediënten:

Voor dit recept heb je het volgende nodig:

  • Het sap van 1 limoen
  • Het sap van 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels Tromp en Rueb witte wijnazijn
  • 2 kg geitenvlees met bot, in stukken
  • 1 rode ui, in blokjes gesneden
  • 1½ theelepel oregano (droog, gemalen)
  • 2 eetlepels geperste knoflook
  • 1½ theelepel zout (of meer, naar smaak)
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 groene puntpaprika’s of Cubanela, in blokjes
  • 4 tomaten, in blokjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 150 ml bouillon
  • 1 eetlepel Tromp en Rueb witte wijnazijn
  • ½ scotch bonnet/adjuma peper, fijngehakt
  • Een bosje koriander om te garneren
  • ½ kopje rum (optioneel)
chivo guisado, Dominicaans recept voor gestoofd geitenvlees

Bereiding Chivo Guisado

1. Begin met het spoelen van het vlees: Voeg het sap van de limoen, de sinaasappel en de Tromp en Rueb witte wijnazijn toe aan het vlees. Roer om al het vlees te bedekken. Laat het 15 minuten rusten. Deze stap zorgt ervoor dat het vlees wat van zijn sterke smaak verliest en dat het extra mals wordt. Niet overslaan dus! 😉

2. Haal na 15 minuten het vlees uit de marinade en gooi de vloeistof weg.

3. Kruid het vlees: Voeg de ui, oregano, knoflook en een theelepel zout toe. Roer om te combineren.

4. Laat het vlees een uur in de koelkast marineren, maar een nacht is nóg beter.

5. Verhit de olie in een diepe pan op hoog vuur. Voeg alleen het vlees toe aan de olie (bewaar de uien en sappen die door het vlees in de marinade zijn vrijgegeven).

6. Het vlees zal wat vocht loslaten als het wordt verhit, kook en roer tot al het vocht is verdampt en het vlees is bruin.

7. Voeg 2 eetlepels water toe, verlaag het vuur naar middelhoog, roer en dek af.

8. Voeg elke 5 minuten water toe en roer, dek opnieuw af en herhaal tot het vlees zeer mals is (30 tot 60 minuten), afhankelijk van de kwaliteit van het vlees.

9. Voeg de uien (en vleessappen), tomaat en cubanela toe zodra het vlees mals is.

10. Dek af en laat sudderen tot de groenten gaar zijn (5 minuten). Giet de tomatenpuree erbij, roer om te combineren.

11. Voeg bouillon, Tromp en Rueb witte wijnazijn en 1½ kopjes water toe. Laat sudderen en reduceer tot een dikke saus. Breng op smaak met zout naar smaak als je dat nodig vindt en laat sudderen tot de vloeistof is gereduceerd tot een dunne saus.

12. Garneer met peterselie of korianderblaadjes.

Serveer de stoofschotel met tostones en witte rijst. Eet smakelijk!

Summary
Recipe Name
Chivo Guisado - Dominicaans recept voor gestoofd geitenvlees
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1726 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend