Creoolse court-bouillon (soms geschreven als Coubion) is een Creoolse vissoep uit het zuiden van de Verenigde Staten. Vooral in Louisiana wordt het veel gegeten. Je maakt deze traditionele, Creoolse vissoep met zowel vis als garnalen.
Uiteraard kun je bij dit gerecht lekker variëren met de ingrediënten. Zo hoef je niet persé red snapper te gebruiken, maar kun je deze ook vervangen door grey snapper, zeebaars of zelfs kabeljauw. Net wat er op dat moment verkrijgbaar is.
Het is alleen belangrijk om een vissoort te kiezen die lekker stevig is, zodat hij na het koken niet helemaal uit elkaar valt. Ook zou ik je aanraden om altijd (witte) zeevis te gebruiken. Zoetwatervis heeft toch ’n heel andere smaak die niet zo goed bij de soep past. Ook gekleurde vissoorten, zoals tonijn en zalm, zijn minder geschikt voor deze Creoolse court-bouillon.
Dit recept is voor 4 personen. Je kunt de vissoep eten met gekookte rijst (de soep mag erop worden geschept) maar ook met ’n stukje brood is hij onweerstaanbaar lekker!
Ingrediënten:
- 250 gr red snapper filet, in stukken
- 250 gr (jumbo)garnalen, schoongemaakt en gepeld
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl uipoeder
- 1/2 tl knoflookpoeder
- een snufje (gedroogde) oregano
- 1/2 tl tijm
- 50 gr ongezouten roomboter
- 1 ui, gesnipperd
- 1/2 groene paprika, in blokjes
- 1 stengel bleekselderij, in stukjes
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 3 el tarwebloem
- 500 ml (vis)bouillon
- 1 tl Worcestershire sauce
- 1 blik/400 ml tomatenblokjes
- zout en peper naar smaak
- een snufje cayennepeper
- om te serveren: gekookte rijst en ringetjes bosui
Bereiding Creoolse Court-Bouillon
Meng de stukken red snapper en de garnalen met het paprikapoeder, het uipoede, het knoflookpoeder, de oregano en de tijm in een grote kom. Laat dit vervolgens minstens een uur marineren in de koelkast.
Neem vervolgens ’n soeppan en smelt hier de roomboter in. Doe hier de gesnipperde ui in en fruit deze, totdat hij glazig ziet. Voeg ervolgens de paprika, selderij en knoflook toe. Bak de groenten daarna enkele minuten op heel laag vuur.
Voeg vervolgens de bloem toe aan de groenten en roer goed, totdat de stukjes groente bedekt zijn met ’n laagje bloem. Laat dit nog zo’n 2 minuten zachtjes bakken en voeg daarna de Worcestershire sauce toe aan de vissoep. Voeg vervolgens ook de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.
Zet het vuur daarna lager en laat de bouillon zo’n 30 minuten zachtjes pruttelen. Voeg daarna de vis en garnalen toe en breng de Creoolse court-bouillon op smaak met zout, peper en cayennepeper. Laat de soep nog ’n kwartiertje zachtjes koken en serveer hem vervolgens met gekookte rijst en ringetjes bosui – Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op gerechten met vis? Probeer dan ook eens onze lekkere okrasoep met vis!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.