Green mango relish is een soort chutney van groene (onrijpe) mango. Het is minder zoet dan de bekende mango chutney en bevat dus ook veel minder suiker. De smaak van de groene mango’s is friszuur, een beetje zoals tamarinde.
We maken de green mango relish lekker pittig met ’n rode madame Jeanette peper. Houd je van een wat mildere relish? Gebruik dan óf een Spaanse peper, óf een klein stukje madame Jeanette.
Wat ons betreft is dit een top-receptje voor mensen die een keto (koolhydraatarm) dieet volgen. De groene mango zelf bevat namelijk maar zo’n 6 gram suikers per 100 gr. Wanneer je bij dit recept verder geen gebruik maakt van suiker, maar kiest voor vloeibare zoetstof (cyclamaat) past deze frisse relish zelfs in de meest strikte fases van een ketogeen dieet. Nice!
Waar vind ik groene mango?
De groene mango die je nodig hebt voor dit recept vind je in de vriezer bij de meeste Surinaamse toko’s. Ook bij de grote Chinese supermarkten heb je soms geluk. Je koopt de groene mango dus als diepvriesproduct. De gehalveerde mango’s zijn al geschild, maar ze hebben nog wel ’n hard laagje (gedeelte van de pit) aan de binnenkant. Deze kun je er gemakkelijk uitsnijden met een mesje. Perfect dus voor het maken van deze green mango relish!
Van dit recept maak je ’n héle grote pot mango relish… of natuurlijk 2 kleinere 😉
Ingrediënten:
- 500 gr groene mango (diepvries)
- 1 ui, gesnipperd
- 50 ml azijn
- 50 ml water
- 1 (rode) madame Jeanette peper, fijngesneden
- 1 augurk, in kleine blokjes
- een takje verse peterselie, fijngesneden
- 2 tl mosterd
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1/2 tl kurkuma
- 2 el kristalsuiker óf enkele druppels vloeibare zoetstof
- zout en peper naar smaak
Bereiding green mango relish
Het zou zomaar kunnen dat dit het kortste recept op de site wordt… het is namelijk óntzettend makkelijk om zelf de green mango relish te maken.
Om te beginnen snijd je met een klein mesje de harde stukken uit de mango. Snijd de mango vervolgens in blokjes.
Doe de mango stukjes nu samen met de gesnipperde ui in een pan en voeg er het water en de azijn aan toe. Breng het geheel aan de kook en laat het zo’n 5 minuten sudderen.
Voeg nu alle overige ingrediënten toe en laat de relish in nog ongeveer 10 minuten zacht koken. Afhankelijk van je smaak/voorkeur kun je suiker of zoetstof gebruiken voor dit recept.
Tip: Houd je van een wat dikkere green mango relish met minder grove stukken? Pulseer dan enkele malen met de staafmixer, totdat zo ongeveer de helft is vermalen.
Eet smakelijk!
- Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk
Probeer ook eens…
Ben je gek op pittige gerechten? Probeer dan ook eens onze lekkere gehaktbroodjes met kerriegehakt!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.