Home Receptenkruiden, marinades en sauzen Gefermenteerde hot sauce met gegrilde ananas
hot sauce gefermenteerde ananas madame Jeanette sambal

Gefermenteerde hot sauce met gegrilde ananas

door admin

Jullie weten het inmiddels: ik ben gék op hete pepers! En daarom vind ik het ook fantastisch om mijn eigen pika, sambal of hot sauce te maken. Thuis staan er altijd minstens 10 potjes verschillende hot sauce in de voorraadkast. En ben ik ergens te gast, dan kun je er zeker van zijn dat ik er een aantal meeneem als cadeautje.

Deze hot sauce maak je op een speciale manier: de madame Jeanette pepers die erin gaan worden namelijk eerst gefermenteerd. Door dat proces worden ze iets minder heet en nóg smaakvoller dan dat ze al zijn. En door de goede bacteriën die bij het fermenteren vrijkomen is deze hot sauce ook nog ‘ns gezonder. De gegrilde ananas maakt ‘m lekker zoet.

Hot sauce van madame Jeanette

De (echte echte!) madame Jeanette pepers waren een cadeautje van Rob Ameerun. Hij kweekt ze zelf in zijn eigen kas. Ik kreeg ’n doosje met 300 gram kraakverse pepers. Ze waren zo mooi dat ik het bijna zonde vond om ze te gebruiken. Om ze eer aan te doen, toverde ik ze om tot deze speciale hot sauce.



hot sauce gefermenteerde ananas madame Jeanette sambal

Van dit recept maak je zo’n 600 ml hot sauce. Dat is genoeg voor 3 (kleine) potjes of flesjes.

Ingrediënten:

  • 10 madame Jeanette pepers (naar smaak)
  • 2 tl zout
  • 1 tl suiker
  • 4 teentjes knoflook
  • ½ ananas, in schijven
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • ½ tl masala
  • 1 tl komijnpoeder
  • zout naar smaak

Pepers fermenteren:

Hak de madame Jeanette peper in grove stukken en doe ze samen met de knoflookteentjes in een pot. Verhit 150 ml water met het zout en de suiker, totdat alle korreltjes zijn opgelost.

Laat het water vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur en giet het op de madame Jeanette pepers. Het is de bedoeling dat de pepers nét onder water staan. Als ze drijven, kun je ze onder water houden met een gewicht. Zo voorkom je dat de pepers gaan schimmelen.

Draai de deksel op de pot en laat de pepers zo een week op kamertemperatuur staan om te fermenteren. Het is ’t beste om het potje elke dag een keer open te draaien, zodat overtollig gas kan ontsnappen. Na ’n week zijn de pepers gefermenteerd en zie je dat het water troebel is geworden. Het mengsel ruikt friszuur, zoals augurken.



Bereiding hot sauce:

Snijd de ananas in plakken en grill deze, totdat ze zwarte strepen hebben. Doe daarna de ananas samen met de ui, de paprika, de komijn en de masala in een blender. Voeg ook de complete inhoud van het potje pepers (dus pepers, water en knoflook) toe.

Blend het geheel tot ’n glad mengsel en voeg zout naar smaak toe. Kook de hot sauce enkele minuten in een pannetje, totdat de rauwe smaak van de ui verdwenen is.

Hot sauce bewaren

Doe de hot sauce tenslotte in goed afgesloten potjes of flesjes. Als je deze niet inmaakt/weckt, houd je de hot sauce ongeveer een week goed in de koelkast.



Na correct inmaken/wecken blijven de potjes hot sauce een jaar goed, mits het potje gesloten blijft. Eet smakelijk!

Liever een video van de hot sauce?

In onderstaande video zie je in 30 seconden hoe ik de gefermenteerde hot sauce met ananas maak:

Summary
recipe image
Recipe Name
Gefermenteerde hot sauce met gegrilde ananas en madame Jeanette
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1282 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend