Deze stoofschotel uit Jamaica is hartverwarmend. Het maken van de traditionele oxtail stew kost wat tijd, maar zoals ze zeggen: “dan heb je ook wat!”. Het is het ideale gerecht om in het weekend te maken. En het resultaat… onweerstaanbaar zacht en smaakvol stoofvlees. Perfect gekruid, zoals ze dat in Jamaica kunnen.
Wat is ossenstaart?
Ossenstaart — of in het Engels en Patois ‘oxtail‘ —is het vlees van de staart van een rund. Het is fantastisch om te gebruiken in soepen of stoofschotels, omdat het heel veel smaak afgeeft. Dat is ook niet verwonderlijk: ossenstaart moet namelijk minstens 3 uur zachtjes stoven om helemaal mals te worden. Dan laat het vlees alle gelatine los en lost het bindweefsel tussen de stukjes vlees op. Het resultaat is een boterzachte stoofschotel met vlees wat zó van het bot valt.
Deze versie van de ossenstaart komt uit Jamaica. Het is daar wat ze noemen een ‘national staple’. Samen met een bordje ‘rice and peas’ (te vergelijken met onze arros moro) en wat groente heb je de perfecte maaltijd voor in de herfst of winter. Maar eerlijk is eerlijk: deze Jamaican oxtail stew kan natuurlijk gewoon elke dag!
Oxtail stew in de slowcooker óf snelkookpan
In een snelkookpan kun je deze ossenstaart ook prima bereiden. Je mag dan ongeveer een derde van de aangegeven kooktijd aanhouden. De oxtail stew is dan in iets meer dan een uur klaar.
En heb je een slowcooker? Dan heb je naar dit gerecht helemaal geen omkijken! ’s Ochtends mogen de ingrediënten samen in de pan en ’s avonds staat er een heerlijk geurend gerecht op je te wachten. Ik zou de ossenstaart in dat geval zo’n 8 uur op ‘high’ laten stoven (maar dit hangt natuurlijk heel erg af van welk apparaat je hebt!).
Dit recept is voor 4-6 porties, afhankelijk van hoeveel honger je hebt
Ingrediënten:
- 1,5 Kg ossenstaart – in segmenten gesneden door de slager
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl komijn
- een snufje kaneel
- zout en peper naar smaak
- 3 el bruine suiker
- 2 uien, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, geperst
- een stuk gember zo groot als je duim, geraspt
- 1 madame Jeanette of Scotch Bonnet peper
- 3 takjes verse tijm (of 1 tl gedroogde)
- 10 pimentbessen
- 1 bosje bosui, in ringetjes
- 2 el suiker
- 3 el donkere sojasaus of Ketjap Manis
- 1 el Worcestershire Sauce
- 3 el tarwebloem
- 3 el tomatenketchup
- 200 gr (1 blikje) witte bonen, uitgelekt
Bereiding Jamaican oxtail stew
Bestrooi de stukken ossenstaart flink met zout en peper. Bestrooi ze vervolgens met de paprikapoeder, de komijn en een snufje kaneel.
Verhit nu een grote soeppan (het liefst van gietijzer!) op hoog vuur. Doe de bruine suiker in de pan en laat dit karameliseren. De suiker mag smelten en donker kleuren, maar natuurlijk niet verbranden. Na het ‘branden’ heeft de suiker een donkerrode kleur. Zet het vuur nu laag en voeg een scheutje water toe aan de suiker. Roer goed, totdat de karamel in het water is opgelost.
TIP: geen zin in die ‘lastige’ eerste stap? Je kunt in Caribische toko’s ook een flesje ‘browning’ kopen. Dan hebben ze dit werk al voor je gedaan in de fabriek!
Voeg nu de stukken ossenstaart toe en schep ze om, totdat ze bedekt zijn met een laagje van de karamel en zelf ook bruin kleuren. Haal ze daarna uit de pan en zet ze even apart.
Nu mogen de uien, knoflook en gember in de pan. Voeg daarna ook de hete peper, de tijm, piment en de helft van de bosuitjes toe. Roer alles goed door elkaar en laat ze samen zo’n 5 minuten zachtjes bakken.
Voeg nu de stukken ossenstaart toe aan de groenten en doe daarna zoveel water in de pan dat de ossenstaart nét onder staat. Laat het vlees zo minstens anderhalf uur zachtjes sudderen.
Na deze tijd mag de suiker, sojasaus en Worchestershire Sauce in de pan. Roer nogmaals goed en kook de ossenstaart vervolgens totdat deze van het bot valt. Dat is nog minstens anderhalf uur – of 3 uur in totaal.
Haal nu ’n klein kopje van het vocht uit de pan en laat het even afkoelen. Meng dit met de bloem en giet het daarna terug in de pan. Roer nu heel goed om klontjes te voorkomen! De bloem zal het vocht in de pan mengen, zodat je ’n lekkere saus krijgt. Laat de bloem nog ’n kwartier meekoken en voeg daarna ook de tomatenketchup toe.
Verwijder de hete peper uit de pan en schep de witte bonen voorzichtig door de oxtail stew. Serveer de stoofschotel heet, met rijst of ‘rice and peas‘. Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Op zoek naar meer traditionele gerechten? Probeer dan ook eens deze chicken yassa uit Senegal!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.