Zelf kaassaus maken is een fluitje van een cent. En eerlijk is eerlijk: als je ’n sausje zoekt voor over gekookte groenten of gebakken kip, dan is deze kaassaus onmisbaar in je kook-repertoire. De basissaus heeft slechts 4 ingrediënten en lukt altijd. En als je wilt kun je de saus met allerlei extra ingrediënten nóg lekkerder maken.
Hoe maak je kaassaus?
Als we het hebben over kaassaus, bedoelen we de Hollandse saus met een basis van roux. Eerst gaat er wat boter en bloem in de pan en vervolgens komt daar melk en kaas bij. Het resultaat is een fluweelzachte en lekker dikke saus die smaakt naar kaas, maar niet overheersend is.
Ideaal voor op de bloemkool, broccoli en wortels… maar ook over gekookte aardappelen of gebakken kipfilet is deze kaassaus onweerstaanbaar lekker. En niet te vergeten: het is ook de basis voor een romige, Amerikaanse ‘mac and cheese‘.
Liever een video?
In onderstaande video zie je in 30 seconden hoe ik de lekkerste kaassaus maak:
Ingrediënten:
- 50 gr ongezouten roomboter
- 30 gr bloem
- 350 ml (halfvolle) melk
- 150 gr geraspte kaas (belegen)
- ½ tl paprikapoeder
- (optioneel) wat cayennepeper voor ’n extra kick
- peper & zout naar smaak
Bereiding:
Neem een sauspannetje en smelt daar op laag vuur de roomboter in. Voeg daarna de bloem toe en roer het geheel goed door elkaar, totdat de bloem gekookt is. Dit duurt ongeveer zo’n 3 minuten.
Voeg vervolgens de melk toe en roer de saus goed met een garde om klontjes te voorkomen. Je kunt ’t beste eerst de helft van de melk toevoegen en wanneer dit is opgenomen ook de andere helft in de pan doen.
Breng de saus daarna terug aan de kook. Je zult nu merken dat de kaassaus begint in te dikken.
Wanneer de saus kookt, mag je de geraspte kaas toevoegen en de pan van het vuur halen. Roer de kaassaus nogmaals goed door, zodat alle kaas smelt en door de saus geroerd kan worden. Breng de saus tenslotte op smaak met paprikapoeder, (eventueel) cayennepeper en zout en peper naar smaak.
…of kies één van de ingrediënten uit het lijstje hieronder – Eet smakelijk!
Zo wordt de kaassaus nóg lekkerder
Als je de basis kaassaus onder de knie hebt (en dat heb je in ’n paar minuten!) dan kun je gaan experimenteren met extra ingrediënten voor nog meer smaak. Enkele van onze beste ideeën zijn:
- Gerookt paprikapoeder
- bieslook of bosuitjes voor ’n ‘cheese onion saus’
- wat fijngehakte hete peper voor extra pit
- een snufje komijn
- ½ tl kerrie of masala voor ’n exotisch tintje
- flink veel zwarte peper – lekker over ’n steak!
- uitgebakken spekjes of hamblokjes
Kun je kaassaus bewaren?
Kaassaus kun je prima van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Doe de net gekookte saus in een schaaltje en dek de kaassaus af met plasticfolie. De folie moet de saus aanraken. Zo voorkom je dat er tijdens het bewaren een vel op de kaassaus komt.
Wanneer je de saus (b.v. een dag later) wilt serveren, kun je hem opnieuw opwarmen in een sauspannetje. Het kan zijn dat je wat extra melk moet toevoegen, omdat de kaassaus in de tussentijd wat dikker is geworden. De saus kan tot 72 uur in de koelkast worden bewaard. Invriezen is helaas geen goed idee.
Probeer ook eens…
Ben je gek op zelfgemaakte sausjes? Maak dan ook eens deze klassieke aïoli!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.