Home Receptenhoofdgerechten Kip Biryani – geurige rijst met kip uit India
kip biryani biriyani chicken recept recipe soulfood

Kip Biryani – geurige rijst met kip uit India

door admin

Kip Biryani (soms geschreven als chicken biriyani of zelfs biriani) verdient eigenlijk een eigen hoofdstuk. Het is een klassieker uit de Indiase keuken. Eigenlijk zeg ik het verkeerd… biryani is een klassieker uit de Indiase keuken en deze versie met kip is slechts één van de manieren waarop je deze geurige rijst met specerijen kunt eten.

Je kunt namelijk ook prima een biryani maken van rundvlees, vis of zelfs een vegetarische versie. Maar toch is de versie met kip het meest bekend en dat is niet zonder reden. Zowel de kip als de rijst worden op smaak gebracht door verschillende specerijen. De kip wordt daarnaast gemarineerd in de yoghurt, waardoor hij extra mals wordt.

Laat je overigens niet afschrikken door de ingrediëntenlijst van de kip biryani! Hij lijkt misschien lang, maar de meeste specerijen heb je gewoon in je keukenkastje staan. De bereidingswijze is dan ook niet moeilijk. Maak jij deze Indiase kip biryani binnenkort?



Dit recept is voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor de kip + marinade

  • 400 gr kippendijfilet, in stukken van 3×3 cm
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 tl kurkuma
  • ½ tl chilipoeder
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 3 cm gemberwortel, geraspt
  • 4 flinke eetlepels Griekse yoghurt

Voor de Biryani rijst:

  • 2 el ghee* of zonnebloemolie
  • 3 kardemompeulen
  • 1 tl komijnzaadjes
  • 3 rode uien, in ringen
  • 2 tomaten – in blokjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 cm gemberwortel, geraspt
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl chilivlokken
  • enkele draadjes saffraan
    (of een mespuntje saffraanpoeder)
  • 2 el lauwwarme melk
  • 300 gr gekookte basmatirijst
  • 1 el garam masala
  • 1 tl zout (naar smaak)
  • een takje verse munt, fijngesneden
  • 2 takjes peterselie, fijngesneden

*Ghee is geklaarde boter. Traditioneel wordt de rijst daarin gebakken. Kun je dit niet vinden of eet je plantaardig? Gebruik dan zonnebloemolie om in te bakken.



kip biryani biriyani chicken recept recipe soulfood

Bereiding kip biryani

Snijd de kippendijfilet in stukken en leg die in een schaal. Voeg dan alle overige ingrediënten voor de marinade toe en schep het geheel goed door elkaar. Dek de schaal af en plaats hem in de koelkast. Laat de kip zo minstens een uur (maar liever langer!) marineren.

Ondertussen kun je de basmatirijst gaar koken en weer laten afkoelen. Het is belangrijk dat de rijst voor het bakken afgekoeld is. Zo bakt hij straks lekker droog.

Nu is het tijd om het gerecht samen te stellen. Haal de zaadjes uit de kardemompeulen en kneus ze samen met de komijnzaadjes. Dit kun je met een vijzel doen, maar ook in de keukenmachine. Verhit de olie in een wok of koekenpan en bak hier de kardemomzaadjes en de komijn enkele minuten in, totdat ze geur afgeven.

Voeg daarna de uienringen toe en bak ze mee. In de biryani mag de ui bruin kleuren, dus mag het vuur wat hoger dan je bij het fruiten van ’n ui gewend bent. Wanneer de ui kleur heeft, voeg je de tomatenpuree toe. Doe nu ook de knoflook, de gember, het korianderpoeder en de chilivlokken toe en roer het geheel goed door elkaar.



Nu mag de kip in de pan. Bak deze enkele minuten mee en doe daarna 3 eetlepels water bij de kip in de pan. Zet het vuur laag en laat alles zo’n 10 minuten zachtjes pruttelen, totdat het water weer is verdampt. Roer nu ook de saffraan door de melk. Als het goed is kleurt de melk hierdoor mooi geel.

Doe nu de helft van de gekookte basmatirijst in de pan en giet hier de gele melk overheen. Roer goed door, zodat ook de rijst geel kleurt. Voeg nu ook de garam masala en zout naar smaak toe. Zet het vuur weer iets hoger en bak de rijst en kip zo enkele minuten. Doe daarna de inhoud van de pan in een grote schaal.

Verhit opnieuw olie in de pan en bak hierin de andere helft van de rijst. Nu heb je als ’t goed is gele en witte rijst. Doe ook deze rijst in de schaal bij de kip biryani en schep alles voorzichtig door elkaar. Serveer de kip biryani met gehakte peterselie en munt, een lekkere yoghurtsaus en eventueel een salade. Eet smakelijk!

Summary
recipe image
Recipe Name
Kip biryani • traditioneel recept uit India • Biriyani chicken
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1054 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend