Kip piri piri is écht zo’n gerecht dat bij iedereen in de smaak valt. Het is van oorsprong Portugees. Door de speciale kruidenmix wordt je stukje kip hierdoor echt hemels. En eet je vegetarisch? Dan kunnen de kruiden natuurlijk ook prima op zelfgemaakte seitan of tofu!
In dit recept maken we de kip piri piri helemaal zelf… ‘from scratch’ dus. Want hoewel je de piri piri kruiden ook prima in de winkel kunt kopen, is zelfgemaakt natuurlijk altijd het lekkerste. De basis van de mix zijn kleine, hete pepertjes. Samen met de specerijen maken die een heerlijk mengsel die je kip veranderen in een ware smaakbom.
Wat is piri piri?
De naam ‘piri piri‘ verwijst naar de kleine pepertjes in dit gerecht. Ze zijn rood van kleur en groeien in het wild in Afrika. In het Engels worden ze ook wel ‘African Bird Eye Pepper‘ genoemd. In Indonesië zouden ze zeggen dat het gaat om een ‘rawit’.
Onder die laatste naam kun je de pepers in de meeste toko’s vinden. Ze verkopen ze daar als hele pepers, vlokken of poeder. Voor de echte avonturiers zijn zelfs de zaadjes online te koop zodat je het kan planten.
Oorsprong van de piri piri kruiden
Hoe komen de Portugezen aan dit pittige ingrediënt? Door hun ontdekkingsreizigers die in de vijftiende eeuw specerijen vanuit Brazilië naar Portugal hebben genomen natuurlijk! Vanuit Brazilië werden deze pepers meegenomen naar Portugal en de Afrikaanse koloniën. Vanuit deze plaatsen heeft deze peper zich verder verspreid.
In Portugal werd de piri piri een populair ingrediënt om mee te koken. Naast het feit dat deze peper een heerlijke smaak geeft aan gerechten zorgt het —zo zegt men tenminste — ook voor een sterker immuunsysteem. Sommige mensen zeggen zelfs dat het ontstekingsremmend zou werken. Dat is nog een mooi voordeel!
Ingrediënten:
voor de kip
- 4 kippenbouten of een hele kip
- 2 fijngeperste teentjes knoflook
- 2 tl zeezout
- het sap van ½ citroen
voor de piri piri saus
- 3 Bird Eye of Rawit pepers
- 1-2 tl zeezout (naar smaak)
- 4 teentjes knoflook
- het sap van 1 limoen
- 70 ml olijfolie
- 1 tl gedroogde oregano
- 2 el gerookt paprikapoeder
- 1 tl cayennepeper
- 1 rode ui, gesnipperd
- ½ tl zwarte peper, gemalen
- 1 laurierblad
Bereiding van kip piri piri
Haal de kip 1 uur van te voren uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen. Maak vervolgens de marinade door de fijngeperste knoflookteentjes, het zeezout en ’t citroensap samen te mengen in een kom.
Giet daarna de marinade over de kip en wrijf het vlees hiermee in. Zorg ervoor dat de kip op alle plaatsen goed is ingesmeerd met de marinade en laat hem vervolgens minstens een uur marineren in de koelkast.
Terwijl de kip aan het marineren is, maak je de piri piri saus. Dit gaat als volgt:
Neem een blender en doe daar alle ingrediënten voor de piri piri saus in. Zet de blender aan en maal het geheel tot je een gladde saus krijgt.
Als je geen blender hebt kun je ook een staafmixer, hakmolen of een vijzel gebruiken om de ingrediënten fijn te stampen.
Haal de kip uit de marinade (de marinade mag je nu weggooien) en giet de saus over de kip. Houd ’n beetje saus achter om de kip tijdens het bakken opnieuw mee in te smeren.
Smeer de kip helemaal in met de saus. Gebruik hierbij altijd handschoentjes, want de peper krijg je niet zomaar van je handen! Leg de kip in een ovenschaal en verwarm daarna de oven voor op 200 graden.
Bak de kip piri piri in zo’n 50-55 minuten gaar en goudbruin in de oven. Een kwartier voor het einde kun je de kip nogmaals met de achtergebleven saus insmeren. Je kunt dit ook nog ’n paar keer herhalen voor een extra smakelijk en knapperig korstje.
Serveer de kip heet bij rijst of aardappelen en bijvoorbeeld deze heerlijke komkommer en ananas salade. Dit is een frisse salade met een zoete toevoeging van het ananas. Het is snel te maken en past goed bij dit gerecht.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.