Home ReceptenBrood Pan de Jamón • gevuld kerstbrood uit Venezuela
pan de jamón

Pan de Jamón • gevuld kerstbrood uit Venezuela

door admin

Pan de Jamón is een brood waarin het beleg wordt meegebakken. Je maakt het met ham, rozijnen, olijven en gedroogde pruimen. Oorspronkelijk komt de pan de jamón uit Venezuela, maar hij is ook al heel wat jaren ‘ingeburgerd’ op Curaçao, Aruba en Bonaire.

Op de Antillen is dit feestbrood zeer geliefd. We eten het traditioneel elke kerst. De naam is eigenlijk gewoon ’n Spaanse vertaling van ‘brood met ham’ (maar zo klinkt het natuurlijk veel minder leuk!) . Het beleg wordt bij dit brood als vulling meegebakken. Aan tafel hoef je ‘m dus alleen nog maar aan te snijden.

Natuurlijk gaan we ook dit jaar weer aan de slag met dit lekkere brood. Dat wordt dus kneden, uitrollen, beleggen en bakken… en dan: vrolijk kerstfeest en smullen maar!



Dit recept is voor 1 brood, genoeg om 15 sneetjes van te snijden.

Ingrediënten

  • 80 ml water
  • 2 el suiker
  • 7 gr/1 zakje instant-gist
  • 500 gr tarwebloem
  • 2 eieren
  • 150 ml volle melk
  • 4 el roomboter, gesmolten
  • 5 plakjes spek
  • 350 gr ham, in plakken
  • 100 gr olijven met piment
  • 75 gr rozijnen
  • 1 el melasse (bij gebrek kun je ook stroop gebruiken)
  • 75 gr gedroogde pruimen

Liever een video?

In onderstaande video zie je in minder dan een minuut hoe Jonathan en ik de pan de jamón maken:

Bereiding pan de jamón

Los de suiker op in het water. Voeg de gist toe en laat dit samen 10 minuten staan, totdat het begint te schuimen.

Voeg vervolgens de tarwebloem, één ei en de melk toe aan het mengsel. Kneed het daarna tot een soepel (brood)deeg. Kneed je het deeg met een machine? Dan is 5 minuten kneden voldoende. Als je het met de hand kneedt, kun je het beste 15 minuten aanhouden.



Wanneer het deeg voor de pan de jamón goed gekneed is, mag je het terugleggen in de kom en deze afdekken. Laat het deeg zo een uur rijzen op een warme plek. Als het goed is, is het deeg na het rijzen in volume verdubbeld.

Verwarm de oven nu voor op 200°C. (heteluchtoven: 190°C).

Rol het deeg vervolgens uit tot het ongeveer 1 cm dik is. Smelt de boter en besmeer het uitgerolde deeg hiermee.

Vullen van de pan de jamón

Verdeel het spek, de ham, de rozijnen, de pruimen en de olijven nu gelijkmatig over het deeg. Rol het deeg losjes op en vouw de uiteinden onder de rol. Zorg ervoor dat het laatste stukje goed sluit en rol de ‘naad’ (dus waar het brood sluit) onder het brood. Leg het daarna op een met bakpapier beklede bakplaat.



Plaats de pan de jamón zo in de oven en bak hem in ongeveer 30 minuten bijna gaar.

Klop vervolgens het andere ei samen met de melasse of stroop. Strijk dit mengel over het brood en bak het brood hierna nog 10 minuten. Laat de pan de jamón daarna minstens een uur afkoelen en snijd hem tenslotte in plakken. Eet smakelijk!

Probeer ook eens…

Ben je gek op zelfgebakken brood? Probeer dan ook eens onze Barbecue Kip Broodjes

Summary
recipe image
Recipe Name
Pan de jamon - gevuld kerstbrood uit Venezuela
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2353 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend