Als het buiten koud is, zijn er maar weinig dingen zo lekker als boterzacht gestoofd vlees. En niet alleen is ’t lekker, maar door het lange stoven ruikt ’t hele huis ook meteen heerlijk! Dit pittige draadjesvlees maak je met kokosmelk, pinda en lekker veel specerijen.
Wij vinden het thuis de perfecte ‘compagnon’ voor knapperige frietjes, maar ook met rijst of gekookte aardappelen is dit pittige stoofvlees een traktatie! Je kunt het recept trouwens gemakkelijk verdubbelen of halveren… wel zo handig als je kookt voor grotere of juist kleinere gezelschappen.
Stoven in gietijzer
Het zit waarschijnlijk tussen mijn oren, maar ik vind stoofschotels en soepen die uit ’n gietijzeren pannetje komen altijd per definitie lekkerder. Het zal wel iets met nostalgie te maken hebben, maar zo’n mooi gekleurde gietijzeren pan maakt ’t allemaal nog even nét wat specialer (en dus lekkerder) dan normaal.
Het recept voor pittig stoofvlees
Dit recept maak ik dus graag op de ‘ouderwetse’ manier… in een gietijzeren pannetje. Maar als je weinig tijd hebt, kun je voor dit stoofvlees ook een snelkookpan (pressure cooker) gebruiken. In dat geval is het stoofvlees in ongeveer 45 minuten al klaar.
Aan de andere kant is het ook zeer geschikt voor bereiding in een slowcooker. Daarbij doe je het vlees en de andere ingrediënten ’s ochtends al in de pan en laat je het tot ’s avonds staan.
Dit recept is voor 4 porties
Ingrediënten:
- 750 gr runderriblappen
- 2 el zonnebloemolie
- 2 uien, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook
- een stuk gember (ca 3 cm)
- 1 el kerrie / massala
- 2 tl (gerookt) paprikapoeder
- een blikje (70 gr) tomatenpuree
- 1 Spaanse peper, gehakt
- 250 ml kokosmelk
- 2 flinke eetlepels pindakaas
- 3 el Chinese donkere sojasaus OF ketjap Manis
- zout en peper naar smaak
Bereiding pittig stoofvlees met kokos en pinda
Snijd het vlees in blokjes van zo’n 3×3 cm. Bestrooi ze met zout en peper. Verhit daarna wat olie in een braadpan en braad het vlees even aan, totdat de buitenkant bruin kleurt.
Voeg vervolgens de stukjes ui en knoflook toe en zet het vuur wat lager. Bak alles samen, totdat de ui glazig ziet. Rasp de gember en voeg die toe aan het vlees. Schep alles nog eens goed door.
Voeg nu de kerrie, het paprikapoeder en de hete peper toe. Giet ook de kokosmelk en de sojasaus in de pan en doe de inhoud van het blikje tomatenpuree erbij.
Laat het vlees zo enkele uren héél zachtjes met de deksel op de pan sudderen. Ik vind het resultaat na twee uur al prima, maar als je écht zacht draadjesvlees wilt, kun je het vlees 3 tot 4 uur laten sudderen. Let er dan wel op dat er genoeg vocht in de pan blijft, zodat de stoofschotel niet droogkookt!
Na deze stooftijd kun je de pindakaas toevoegen om de saus wat in te dikken en extra smaak te geven. Serveer het stoofvlees met rijst, frietjes of gekookte aardappelen. Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.