Van tijd tot tijd ben ik gék op een bord West Afrikaans eten. Bij voorkeur een goede stoofschotel die je – samen met een flinke bol fufu – lekker met je handen kunt eten. Deze plasas uit Gambia is daar een perfect voorbeeld van. Je maakt het met kip, spinazie en een saus van pinda en tomaat. Zo lekker!
Dit gerecht is dan ook het lievelingseten van veel van mijn vrienden in Gambia. Zij halen het daar vaak in hun lunchpauze bij ’n lokaal restaurantje. De ene keer wordt ’t geserveerd met rijst, de andere keer met fufu. In het laatste geval is het pas écht feest!
Wat is fufu precies?
Fufu is een soort deegbal die je als koolhydraten bij de maaltijd eet. Net als aardappels of rijst dus. Je scheurt er met je hand een stukje van en daarmee schep je de rest van je eten op. Doordat het van zichzelf weinig smaak heeft, neemt ’t de smaak van de saus goed op. Daarom eet je het meestal i.c.m. soep of een stoofschotel zoals deze plasas.
Je kunt fufu maken van verschillende zetmeelbronnen. Van cassave of groene bakbanaan bijvoorbeeld. Ook kun je pakken ‘fufu meel’ kopen bij de toko. Die kun je (net zoals instant aardappelpuree) aanmaken met water. Dat scheelt je al het zware werk!
Maak je fufu van meel? Volg dan de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Maak je het – zoals ik – van cassave? Kook dan 250 gr cassave per persoon in grote stukken gaar in licht gezouten water. Afgieten, een klontje boter erbij en stampen maar! En met stampen bedoel ik ook écht doorgaan totdat alle zetmeel in de cassave zich bindt tot een plakkerig deeg. Op de traditionele manier geef je het een paar honderd hele rake klappen. Maar een staafmixer gebruiken kan natuurlijk ook
Van dit recept maak je 4 porties plasas
Ingrediënten:
- 1 Kg kippenbouten, in delen
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl korianderpoeder
- ½ tl komijnpoeder
- zout en peper naar smaak
- 1 ui, gesnipperd
- 75 ml rode palmolie
- 2 teentjes knoflook, geperst
- een stukje gember van 3 cm, geraspt
- 2 tomaten, in blokjes
- 70 gr (1 blikje) tomatenpuree
- 3 el pindakaas
- 300 ml water
- 1 bouillonblokje of 2 kleine maggi blokjes
- 300 gr fijngesneden spinazie
- optioneel: een madame Jeanette peper, voor extra hitte
Bereiding plasas
Wrijf de kip in met het paprikapoeder, korianderpoeder, komijnpoeder en zout en peper naar smaak. Verhit de rode palmolie in een grote pan en bak hierin de kip rondom bruin. Voeg daarna de uien, knoflook en gember toe en bak die ook even mee op middelhoog vuur.
Voeg daarna alle overige ingrediënten behalve de spinazie toe en roer het geheel goed door elkaar. Zet het vuur laag en plaats de deksel op de pan. Laat de plasas zo ongeveer 40 minuten zachtjes pruttelen, totdat de kip goed gaar is. Check ondertussen een paar keer of er nog genoeg vocht in de pan zit!
Aan het einde van de kooktijd kun je de spinazie toevoegen en deze nog 2 minuten mee laten koken. Serveer de plasas met fufu of rijst. Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op West Afrikaanse gerechten? Probeer dan ook eens mijn okrasoep!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.