Het is weer lente en dat betekent: rabarber! Daar kun je natuurlijk moes van maken, maar een taart is stukken leuker… en lekkerder natuurlijk.
Naar aanleiding van het virale Duitse liedje ‘Barbaras Rhabarberbar’ heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik deze magische rabarbertaart zelf gaan maken. Mijn versie heeft ’n laagje custard in het midden, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor frangipane.
Van dit recept maak je één rabarbertaart van zo’n 24cm.
Ingrediënten:
Voor de bodem
- 75 gr roomboter
- 75 gr suiker
- 225 gr tarwebloem
- 1 ei
- snufje zout
Voor de custard
- 300 ml volle melk
- 3 eidooiers
- 100 gram suiker
- 35 gram custardpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
En verder…
- 4 stengels rabarber
- 50 gr suiker
- pijnboompitten, om te bestrooien
Bereiding rabarbertaart:
Meng alle ingrediënten voor het deeg. Kneed het daarna goed. Doe het deeg in plastic folie en laat het daarna 30 minuten rusten in de koelkast.
Maak ondertussen de custardvulling door een steelpannetje op het vuur te zetten met daarin de helft van de melk en de vanillesuiker. Breng dit aan de kook terwijl je in een andere kom de rest van de melk mengt met de eidooiers, suiker en custardpoeder.
Zodra de melk kookt voeg je dit beetje bij beetje het custardmengsel toe, terwijl je blijft roeren met een garde. Meng alles goed, doe het terug in de pan en breng het opnieuw aan de kook. Na 1 minuut koken merk je dat de custard dik is geworden. Haal de pan van het vuur en laat de custard wat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175°C
Rol het deeg uit en verdeel over de taartvorm. (Ik gebruikte een quiche-vorm)
Bak de bodem 10 minuten blind voor en gebruik hiervoor eventueel keramische bonen die je met een bakpapiertje in de vorm legt. Haal dit eruit en bak de bodem nog 10 minuten zonder vulling. Laat hem daarna volledig afkoelen.
Verdeel daarna de custardvulling daarna over de taartbodem.
Snij de rabarber in stukjes en verdeel deze over de custard. Bak de rabarbertaart in ca. 45 minuten gaar. Als de rabarber zacht is, is de taart klaar.
Maak siroop door de 50 gr suiker met 3 el water te koken, totdat de suiker is opgelost. Bestrijk de bovenkant van de taart hiermee. Maak de taart af met pijnboompitten. Hij is het lekkerste wanneer hij gekoeld is… eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.