Home Receptenhoofdgerechten Rood gesmoord buikspek
rood gesmoord buikspek chinese pork belly recept recipe super dushi chef

Rood gesmoord buikspek

door admin

In Nederland houden we van speklapjes… goed gekruid en lekker uitgebakken. Maar wist je dat dit rood gesmoord buikspek nog véél lekkerder is? Door de zoet-pittige saus die aan alle kanten kan intrekken wordt het buikspek (of ‘pork belly’) een ware smaakexplosie! Sweet, sticky & spicy – just how I like it!

Dit recept heeft stevige Chinese invloeden. Bijvoorbeeld de steranijs en de zoete sojasaus. Ik eet het graag op ’n schaaltje simpele witte rijst. Wil je er groenten bij serveren? Dan gaat een losse salade er heel goed bij.

Dit recept is voor 4 porties. Heb je meer of minder nodig? Dan kun je het recept gemakkelijk verdubbelen of halveren.



Ingrediënten:

  • 800 gr buikspek (zonder zwoerd)
  • 2 el zonnebloemolie
  • 5 cm gemberwortel
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 stuks steranijs
  • 3 el bruine (basterd)suiker
  • 2 el donkere sojasaus
  • 2 el traditional jerk mix kruiden*
    *of gebruik ’n mengsel van paprikapoeder, cayennepeper, knoflookpoeder en gember
  • 3 el tomatenketchup
  • het sap van ½ citroen
  • enkele druppels rode kleurstof (optioneel)
  • 1 bosui, in ringetjes

Bereiding rood gesmoord buikspek

Snijd het buikspek in blokjes en kook die in ruim water met wat zout uit. Na zo’n 10 minuten giet je het water af. Spoel het spek daarna af onder stromend water.

Verhit nu de zonnebloemolie in een grote pan en rasp hierin de gember en knoflook. Fruit dit enkele minuten op middelhoog vuur en voeg daarna steranijs en de blokjes buikspek toe.

Bestrooi het buikspek met de traditional jerk mix kruiden (of specerijen naar keuze) en voeg daarna de sojasaus, de tomatenketchup en het citroensap toe. Doe vervolgens de bruine suiker en een beetje (zo’n 100ml) water in de pan en voeg ook de rode kleurstof toe.

Laat het buikspek zo in 45 minuten zachtjes gaar worden. Haal nu de deksel van de pan en voeg zout naar smaak toe. Laat de saus tenslotte inkoken tot de gewenste dikte. Bestrooi het buikspek voor ’t serveren met de ringetjes bosui en serveer het met rijst. Eet smakelijk!



Probeer ook eens…

Ben je gek op sweet and spicy gerechten? Probeer dan ook eens deze garnalen met hot honey of onze Antilliaanse boonchi korá.

Summary
recipe image
Recipe Name
Rood gesmoord buikspek • Chinese pork belly recept
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 2025 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend