Deze roombroodjes zijn écht onweerstaanbaar lekker! Eigenlijk lijken ze nog ’t meest op een lekkere Berlinerbol, maar dan gevuld met banketbakkersroom en versierd met sinaasappelglazuur.
Je maakt ze heel gemakkelijk zelf en eigenlijk lukken ze altijd. Het enige vervelende is… je moet even wachten terwijl het deeg rijst!
Van dit recept maak je zo’n 20 kleine roombroodjes (of 10 grote!). Heb je meer of minder nodig? Dan kun je het recept gemakkelijk verdubbelen of halveren
Ingrediënten:
voor de broodjes
- 450 gr tarwebloem
- 50 gr kristalsuiker
- een snufje zout
- 7 gr gedroogde gist (of 25 gr verse gist)
- 1 ei
- 40 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 200 ml (volle) melk, lauwwarm
- enkele druppels rum essence
- zonnebloemolie, om in te bakken
voor de Zwitserse room
- 1x recept voor banketbakkersroom
- 350 ml slagroom
- 40 gr poedersuiker
- 1 zakje klop-fix, voor extra stevigheid
voor ’t glazuur
- 100 gr poedersuiker
- het sap van ½ sinaasappel
Bereiding roombroodjes met sinaasappelglazuur
Begin met het maken van het deeg voor de roombroodjes. Meng hiervoor de bloem met de suiker, het zout en de gist in een grote kom. Voeg hier het ei, de roomboter en de melk aan toe. Doe ook de rum essence in de kom.
Kneed het geheel tot een soepel deeg. Met de hand duurt dit zo’n 15 minuten en met een elektrische (stand)mixer ongeveer 5 minuten. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het een uur op een warme plaats rijzen.
Maak ondertussen de Zwitserse room. Hiervoor maak je eerst de banketbakkersroom volgens het recept. Vervolgens klop je de slagroom stijf met de poedersuiker en de klop-fix. Meng de slagroom nu voorzichtig door de banketbakkersroom. Doe de Zwitserse room in een spuitzak (of in een kommetje) en zet het in de koelkast.
Rol het deeg nu uit tot ’n lap van ongeveer een centimeter dik. Steek hier cirkels uit van zo’n 6 cm doorsnede. Laat de cirkels nogmaals 30 minuten rijzen en verwarm vervolgens de olie totdat deze 160°C is.
Frituur de roombroodjes daarna in zo’n 5 minuten gaar en goudkleurig. Je kunt ’t beste niet teveel broodjes tegelijk bakken.
Laat de broodjes afkoelen tot kamertemperatuur en vul ze vervolgens met de Zwitserse room. Dit gaat ’t beste wanneer je ze eerst doorsnijdt, maar je kunt er ook voor kiezen om ’n gaatje te prikken en de room in het broodje te spuiten.
Maak tenslotte het sinaasappelglazuur door de poedersuiker met het sinaasappelsap te mengen totdat het ongeveer zo dik is als vla. Besprenkel de roombroodjes met het glazuur en maak ze af met ’n schijfje sinaasappel. Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.