Home *gratis recepten Spareribs uit de oven
Spareribs uit de oven Antilliaanse barbecue bbq spare ribs recept

Spareribs uit de oven

door admin

De allerlekkerste spareribs kun je gewoon thuis maken… in de oven. Met onze marinade en instructies voor een ‘low and slow’ bereiding lukt het je zeker om heerlijke spare ribs op tafel te toveren!

Op de één of andere manier lijkt het wel of spareribs altijd gelinkt zijn aan bereiding op de barbecue. En hoewel ze op die manier inderdaad superlekker worden, is het soms gewoon niet mogelijk om buiten ‘het vuur’ aan te steken. Ik denk dan vooral even aan de weersomstandigheden in Nederland.

Hoe doe je dat, als je wél trek hebt in spareribs, maar geen mogelijkheid hebt om ze op de bbq te bereiden? In de oven natuurlijk! Met dit recept krijg je enorm zachte, van-het-bot-vallende spareribs die absoluut niet onder doen voor de ribs van de barbecue!



Naturel of gegaarde spareribs?

We gebruiken voor dit recept rauwe ‘naturel’ spareribs. Dat wil zeggen, dat we uitgaan van het pure stukje vlees, zonder kruiden of marinade. In de supermarkt kom je vaak spareribs tegen die al gemarineerd én gegaard zijn. Deze zijn lekker snel klaar, maar je kunt er zelf natuurlijk niet zoveel ‘liefde’ meer aan toevoegen.

Spareribs uit de oven Antilliaanse barbecue bbq spare ribs recept

De naturel-spareribs koop je het beste bij een goede slager. Bonuspunten als het afkomstig is van een dier dat in de buitenlucht heeft mogen rennen en biologisch eten heeft gekregen!

Dit recept is voor 4-6 personen, afhankelijk van hoeveel honger je hebt 😉

Ingrediënten:

Voor de marinade



  • 2 el donkere sojasaus / ketjap manis
  • het sap van 1 limoen
  • 2 el donkerbruine basterdsuiker
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 70 gr / 1 blikje tomatenpuree
  • 1 el appel- of witte wijnazijn
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 el zonnebloemolie
  • zout en peper naar smaak
  • 1 tl chilipeper-vlokken, voor extra pit!
  • optioneel: enkele druppels rode voedingsmiddelenkleurstof
  • optioneel: enkele druppels ‘liquid smoke’
Spareribs uit de oven Antilliaanse barbecue bbq spare ribs recept

Bereiding spareribs uit de oven:

Zorg ervoor dat het witte vlies van de spareribs is verwijderd. Je kunt aan de slager vragen om dit te doen, maar dit kun je ook prima zelf doen. Snijd de ribs eventueel in 2 stukken, zodat ze straks beter in de oven passen.

TIP: hou je van lekker gekruid vlees? Wrijf de spareribs dan voor het marineren goed in met specerijen. Dit noem je een ‘dry rub’. Ik gebruik hiervoor onze Pitmaster’s Secret kruidenmix. Je kunt ook andere specerijen naar keuze gebruiken of deze stap overslaan.

Begin nu met het maken van de marinade. Hiervoor meng je de sojasaus met het limoensap, de basterdsuiker, de gehakte knoflookteentjes en de tomatenpuree. Roer het geheel goed door.

Voeg er vervolgens de azijn, het paprikapoeder, de zonnebloemolie en peper en zout naar smaak aan toe. En als je van ‘spicy’ houdt, voeg je nu ook de chilipeper-vlokken toe aan de marinade.



Dan nog wat optionele dingen: Houd je van een mooi, rood kleurtje? Voeg dan nog enkele druppels kleurstof toe. En om tóch een beetje een barbecue-smaakje aan het vlees te krijgen, kun je enkele druppels ‘liquid smoke’ aan de marinade toevoegen. Dit is te koop bij Amerikaanse importwinkels (ook online) of barbecue-winkels.

Wanneer de marinade een mooi, glad geheel vormt, kun je de spare ribs hiermee insmeren. Dek het vlees af en laat het minstens 2 uur (maar het liefste zelfs een hele nacht!) in de marinade staan. De marinade die niet aan het vlees blijft ‘plakken’ bewaar je voor later.

Tip: doe het vlees samen met de marinade in een ziplock-zakje, druk de lucht eruit en laat het op die manier in de koelkast staan. Lekker makkelijk!

Verwarm de oven vervolgens voor op 130 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de spareribs hier met de holle kant naar beneden op. Zet naast de ribs een kopje met water. Dit maakt straks stoom, waardoor het vlees extra mals wordt.

Dek de spareribs af met een laagje aluminiumfolie en laat ze zo een uur op 130 graden garen in de oven. Verhoog vervolgens de oventemperatuur naar 170 graden. Laat de spareribs nu nog zo’n 50 minuten bakken. Haal daarna het aluminiumfolie van het vlees.



Smeer de spareribs vervolgens nog eens dik in met marinade en bak ze (zonder aluminiumfolie) in 25-30 minuten gaar. Als het goed is, hebben ze nu een mooi, knapperig korstje gekregen.

Serveer de spareribs met een lekkere barbecuesaus, een salade en bijvoorbeeld frietjes of een rijstgerecht. Eet smakelijk!

Recept uit ons kookboek

Het recept voor deze heerlijke spareribs vind je natuurlijk ook in ons superdikke kookboek ‘De Complete Antilliaanse Keuken’. Wist je dat er in ons boek maar liefst 300 RECEPTEN uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao staan?

Van snacks tot hoofdgerechten en van taarten tot snoepgoed… echt álles staat erin! Je shopt ’t boek voor maar €24,95 en natuurlijk mag je ook eerst even rustig de complete inhoudsopgave bekijken. Meer info: klik op de afbeelding hieronder

de complete antilliaanse keuken kookboek jurino ignacio
Summary
recipe image
Recipe Name
Spareribs uit de oven - Antilliaanse spare ribs recept
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1496 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend