Surinaamse pom is een gerecht dat je geproefd moet hebben! Het is gemaakt van de pomtayer, een wortelgroente die in Suriname veel voorkomt. Hoe het smaakt? Dat is moeilijk uit te leggen… je kunt pomtayer namelijk met niks anders vervangen of vergelijken.
Pom wordt meestal gemaakt van laagjes op smaak gebrachte pomtayer met daartussen een vulling van kip en/of zoutvlees. Dit wordt samen in de oven gebakken. De beste pom is stevig van structuur, maar niet droog of hard. Het is lekker bij rijst, maar ook heerlijk op een broodje met komkommers in zuur.
Van dit recept maak je een grote ovenschotel pom – of genoeg voor 10-12 porties.
Ingrediënten:
Voor de kip
- 500 gr zoutvlees
- 1 Kg kip dijfilet
- 2 uien, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook
- 2 tomaten, in blokjes
- een bosje fijngesneden bladselderij
- 50 gr roomboter
- 2 tl piment
- 1 tl zwarte peper
- een snufje nootmuskaat
- 2 tl zout
- 75 ml zonnebloemolie
- 500 ml kippenbouillon
- 4 el suiker
- 100 ml ketchup
Voor de pomtayer
- 2 Kg pomtayer, geraspt (uit de vriezer)
- het sap van 1 citroen
- het sap van 2 sinaasappelen
- 1 potje piccalilly
- 2 tl gemalen piment
- 3 el suiker
- 50 ml ketchup
- 1 tl zout
- 1 maggi bouillonblokje, verkruimeld
- een paar takjes fijngehakte bladselderij
- 50 gr roomboter
Bereiding Surinaamse Pom
Zorg ervoor dat de pomtayer ontdooid is als je met het recept begint. Kook daarna als eerste het zoutvlees uit. Pak hiervoor een grote pan en vul deze ruim met water. Voeg het zoutvlees toe en kook het 15 minuten. Spoel het vlees vervolgens af, en breng het nogmaals aan de kook met vers water. Spoel het vlees vervolgens af met koud water en snijd het in blokjes.
Smelt de roomboter op middelhoog vuur en fruit de ui en de knoflook hierin totdat de ui glazig ziet. Voeg vervolgens de tomaat, selderij en zoutvlees toe. Laat dit op laag vuur 10 minuten zachtjes koken.
Ga nu verder met de kip. Marineer hiervoor de dijfilet in de piment, nootmuskaat en zwarte peper. Verhit daarna de olie op middelhoog vuur en bak de kip hierin aan beide kanten bruin. Als de kip genoeg kleur heeft voeg je de bouillon toe. Laat de kip zo 20 minuten zachtjes garen in de bouillon.
Doe vervolgens de kip, het zoutvlees-tomaat mengsel, de rest van de bouillon, ketchup en suiker in de pan. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen. Zeef de kip vervolgens, zodat je de jus overhoudt. Zet zowel de kip als de jus weg tot de pomtayer klaar is.
Voor de pomtayer
Verwarm de oven voor op 170 graden. Haal de pomtayer uit de verpakking en voeg de picalilly, citroensap en sinaasappelsaptoe. Roer dit goed door elkaar. Mix vervolgens de piment, suiker, ketchup, zout, bouillon en een grote hand gehakte selderij door de pomtayer en voeg ook een soeplepel van de jus van de kip toe. Roer het geheel nogmaals goed door elkaar en breng de pomtayer verder op smaak met zout, peper en een verkruimeld bouillonblokje.
Pom bakken
Vet een ovenschaal in met boter en schep ’n laag pomtayer an zo’n 2 cm in de schaal. Schep hier vervolgens ’n laag van de kip/zoutvlees op en daarna weer een laag pomtayer. Heb je nog genoeg over voor een derde laag? Go for it!
Strijk de pom glad en schep er nogmaals ’n soeplepel jus over. Verdeel dit met een spatel en zet de pom in de oven. Laat de pom in ongeveer 2 uur gaar en goudkleurig worden. Let op dat de bovenkant niet verbrandt!
Na het bakken kun je de pom uit de oven halen en ten minste ’n uur laten rusten. Daarna kun je hem aansnijden en eten met rijst of op een broodje. Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.