Chimichurri is ’n groene saus die je in veel Zuid Amerikaanse landen tegenkomt. In Argentinië is het onmisbaar bij een gerecht met rundvlees. Soms wordt het vlees in dit kruidenmengsel gemarineerd voordat het wordt gebakken. En meestal krijg je bij het eten zelf ook ’n schaaltje van deze lekkere Chimichurri saus.
Bij de naam ‘Chimichurri’ zit trouwens een grappig verhaal: het is namelijk een Spaanse verbastering van de naam Jimmy McCurry. Deze Ier zette zich in de 19e eeuw in voor de Argentijnse onafhankelijkheid en werd daar dus als held gezien. Blijkbaar was hij de eerste die deze saus maakte. Omdat zijn naam voor de Argentijnen moeilijk uit te spreken was, is hij (en daarmee dus ook die van de saus) verbasterd naar Chimichurri.
Van dit recept maak je genoeg Chimichurri voor ’n diner voor 4 personen. Wil je meer of minder maken? Je kunt dit recept dan gemakkelijk verdubbelen of halveren. Let daarbij alleen ’n beetje op het zout – dit kun je naar smaak toevoegen!
Ingrediënten:
- 100 ml olijfolie
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 1 el tijmnaaldjes
- 1 el verse oregano
- een bosje (blad)peterselie
- enkele sprietjes bieslook
- 1 Spaanse peper, fijngehakt*
(voor een versie die pittiger is, kun je 2 of 3 pepers toevoegen) - 1 tl mosterdpoeder
- 4 teentjes knoflook
- 1 kleine ui, gesnipperd
- Zout en zwarte peper naar smaak
Bereiding chimichurri
Maal eerst alle kruiden, het mosterdpoeder en de knoflook fijn in een vijzel. Voeg daarna de olie en de azijn toe. Meng dit geheel tenslotte tot een gladde saus.
Snipper vervolgens de ui en snijd de Spaanse peper heel fijn. Meng dit tenslotte door de saus en roer het geheel goed door. Maak de chimichurri nu verder op smaak met zout en peper.
*Tip: Wil je het jezelf nóg makkelijker maken? Meng dan alle ingrediënten in een keukenmachine of blender. De ui en Spaanse peper kun je daarin mee mengen of later toevoegen zodat ze wat grover blijven.
Serveer de chimichurri bij een gerecht met rundvlees. Deze lekkere picanha, bijvoorbeeld!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.