Nu de dagen weer korter worden is er niks zo lekker als een goede stoofschotel. En daar staat onze Caribische keuken toevallig bekend om! Deze stobá is er zo eentje. Heerlijk gekruid rundvlees dat zachtjes gaar mag worden. Eet het samen met funchi (Antilliaanse polenta), schijfjes bakbanaan en wat zuurgoed en je maaltijd is compleet!
Je kunt de stobá en het zuurgoed zo pittig maken als je wilt. Ik houd van de smaak van madame Jeanette peper, maar meestal wil ik niet de volledige hitte in mijn gerecht. Daarom kies ik ervoor om de peper zowel in de stoofschotel als het zuurgoed kruislings in te snijden en verder niet te hakken. Zo is hij wel aanwezig, maar overheerst hij niet.

De azijn van Tromp & Rueb
Voor beide recepten maakte ik gebruik van de azijn van Tromp & Rueb. Witte wijnazijn in de stobá en rode wijnazijn voor het zuurgoed. Hierdoor kun je in de stoofschotel minder zout gebruiken en krijgen de groenten een mooie kleur en extra smaak. Er is mij altijd geleerd dat een góede rode wijn het glas waarin ’t zit kleurt. Dat is bij deze rode wijnazijn ook zeker het geval.
Wist je trouwens dat deze azijn wordt gemaakt met een gedeelte druivenmost die samen met de rode wijn mag rijpen? Hierdoor krijgt de rode wijnazijn van Tromp & Rueb een lichtzoete smaak. Ideaal dus voor onze zoetzure groenten!
Dit recept is voor 4 porties stobá en zuurgoed. Heb je meer of minder nodig? Dan kun je het recept gemakkelijk halveren of verdubbelen.
Ingrediënten:
Voor de stoofschotel
- 1000 gr runderstoofvlees, in flinke stukken
- 1 el Tromp & Rueb witte wijnazijn
- 1 tl zout
- ½ tl komijn
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl knoflookpoeder
- 2 el zonnebloemolie
- 30 gr roomboter
- 1 ui, gesnipperd
- 1 groene paprika, in blokjes
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 rode paprika, in blokjes
- 2 takjes bladselderij, fijngesneden
- 70 gr/1 blikje tomatenpuree
- 2 el donkere sojasaus
- 4 aardappelen, in parten
- 200 gr pompoen, in stukken
- ½ madame Jeanette peper
Voor het zuurgoed
- ½ komkommer, in plakjes
- 1 rode ui, in halve ringen
- 50 ml Tromp & Rueb rode wijnazijn
- 1 tl zout
- 2 tl suiker
- 3 kruidnagels
- Optioneel: 1 madame Jeanette peper
- Kokend water

Bereiding van de stoofschotel
Snijd het rundvlees in grote stukken en besprenkel deze met de Tromp & Rueb witte wijnazijn. Kruid het vlees vervolgens met zout, komijn, paprikapoeder en knoflookpoeder. Verhit nu de olie en roomboter in een grote braadpan en bak het vlees op hoog vuur rondom bruin.
Voeg vervolgens de gesnipperde ui, de paprika’s, de knoflook en de selderij toe en zet het vuur iets lager. Wanneer de ui glazig ziet, voeg je ook de tomatenpuree en sojasaus toe aan de stoofschotel. Doe vervolgens ’n klein beetje (100 ml) water in de pan, zodat het vlees nét onder staat. Doe de deksel op de pan en laat het vlees op laag vuur 60 minuten stoven.
Voeg vervolgens de stukken aardappel en pompoen toe en (optioneel) de madame Jeanette peper. Is de stoofschotel te droog? Voeg dan opnieuw wat water toe. Zet de deksel nogmaals op de pan en laat de stoofschotel nogmaals ’n uurtje zachtjes pruttelen. Maak ondertussen de funchi en het zuurgoed.
Bereiding van het zuurgoed
Doe de plakjes komkommer en de uienringen in een glazen pot en voeg er de Tromp & Rueb rode wijnazijn, zout, suiker en kruidnagelen aan toe. Hou je van heet? Voeg dan ook wat stukjes madame Jeanette peper toe.
Vul de pot vervolgens af met kokend water. Sluit de pot af en schud hem goed, zodat het zout en de suiker oplossen in het water. Zuurgoed is ’t lekkerste wanneer je het één of twee dagen in de koelkast laat staan.
Serveer de stoofschotel met funchi, gebakken plakjes bakbanaan en zuurgoed. Eet smakelijk!
* Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk





Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.