Ghanese pindasoep (nkate nkwan) met rijst (omo tuo)
Deze pindasoep uit Ghana is rijk, creamy en ontzettend smaakvol! En toch… is hij heel eenvoudig zelf te maken. Je hebt er alleen wat tijd voor nodig. In Ghana serveren ze de pindasoep (nkate nkwan) met rijstballen (omo tuo). En ook die maak je eenvoudig zelf met dit recept!
Liever een video?
In onderstaande video zie je in minder dan een minuut hoe Nana (@connectingflavors) en ik de soep maken.
Ingrediënten:
Voor de soep
- 2 kippenbouten
- 5 tomaten
- 2 grote uien
- 1 Adjuma peper
- 3 teentjes knoflook
- 2 stukken gember (ca. 4 cm)
- 150 gr pindakaas (100% pinda’s)
- 3 tl tomatenpuree
- 2 maggiblokjes of 1 bouillonblokje
- 1 tl kurkuma
- 1 tl cayennepeper
- 1 tl paprikapoeder
- Zout en zwarte peper
- Water, naar behoefte
Voor de rijst
- 300 gr witte langkorrelrijst (bijv. jasmijnrijst)
- 750 ml water
- 1 tl zout
Bereiding Nkate Nkwan / Ghanese pindasoep:
Was de kip en snijd de bouten elk in 3 stukken. Dep droog en kruid ze royaal met kurkuma, cayennepeper, paprikapoeder, zout en zwarte peper.
Doe de gekruide kip in een grote pan. Blend 1 ui met de gember en knoflook tot een grove pasta en voeg toe aan de pan samen met 1 maggiblokje.
Voeg de hele tomaten, de overgebleven ui (in zijn geheel) en de Adjuma peper toe. Giet er water bij tot alles nét onder staat en laat 15-20 minuten zachtjes koken.
Ondertussen: verwarm de pindakaas met de tomatenpuree en een half kopje water in een pannetje. Laat dit 10-15 minuten sudderen tot de olie komt bovendrijven.
Haal de tomaten, ui en peper uit de pan en blend dit tot een glad mengsel. Voeg terug in de pan.
Voeg nu het pindamengsel toe aan de soep. Roer goed door. Voeg wat extra water toe als de soep te dik is.
Voeg nu ook het tweede maggiblokje toe, proef en breng eventueel verder op smaak.
Laat de soep op laag vuur nog 30 minuten sudderen tot de olie opnieuw boven komt drijven. Roer af en toe door.
Bereiding omo tuo / rijstballen:
Spoel de rijst 3x om wat zetmeel te verwijderen.
Breng de rijst, het zout en water aan de kook in een pan met dikke bodem.
Zet het vuur laag en laat de rijst zachtjes garen tot het meeste water is opgenomen. Roer af en toe zodat het niet aanbrandt.
Stamp de gare rijst in de pan met een stevige houten lepel. Gebruik een ‘mash & fold’-techniek tot de rijst zacht, en plakkerig is.
Maak een kom nat met water. Schep wat rijst in de kom en draai deze in cirkels tot een bal ontstaat. Herhaal nog 3x, totdat je in totaal 4 rijstballen hebt.
Serveer de pindasoep in een kom met één rijstbal per persoon en eet ‘m lekker met je handen!
Trek in meer?
Ben je gek op soeprecepten? Probeer dan ook eens de Antilliaanse sopi di galiña of deze kruidige pompoensoep






Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.