Vlechtbrood met bier
Lekker luchtig vlechtbrood met een subtiele smaak van bier. Deze gemakkelijke versie van bierbrood maak je (met behulp van ’n zakje gist) tóch gewoon binnen 2,5 uur. En hoe lekker denk je dat het huis dan ruikt…?
Je kunt dit brood ‘gewoon zo’ eten, met wat boter of kaas. Maar het is ook ontzettend lekker bij de soep of bij stoofvlees. Probeer het eens!
Je kunt dit vlechtbrood maken met je favoriete bier. In de video die bij dit recept hoort gebruikte ik een flesje ‘Cavern’ dat ik kreeg van Exla Studio. Deze studio in Zoetermeer produceert speciale biersoorten met een heel exclusieve smaak. De Cavern is lekker licht, ideaal voor het gebruik in gebak!
Van dit recept maak je één (flink) vlechtbrood
Ingrediënten:
- 550 gr tarwebloem
- 10 gr zout
- 1 el kristalsuiker
- 2 el olijfolie
- 300 ml (bijna 1 flesje) bier
- 7 gr (1 zakje) gedroogde gist OF 24 gr verse gist
- 1 eidooier, om te bestrijken
- sesamzaadjes, om te bestrooien

Bereiding vlechtbrood
Weeg het bloem af in een grote kom en meng dit met het zout, de suiker en het gedroogde gist. Voeg vervolgens de olijfolie en het bier toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Is het deeg te plakkerig? Voeg dan nog wat bloem toe. En is het juist te droog? Dan mag er nog wat bier of water bij.
Na zo’n 15 minuten kneden met de hand (of 5 minuten in een machine) is het deeg klaar. Laat het nu minstens een uur op een warme plek rijzen, totdat het in volume is verdubbeld.
TIP: Ik zet altijd de oven een minuutje aan, totdat die zo’n 30 graden is. Daarna draai ik hem uit en dan heb je daar de perfecte, tochtvrije plek om deeg te laten rijzen.
Na het rijzen verdeel je het deeg in drie delen. Deze rol je uit tot ’n slang van zo’n 40 cm en hiermee maak je een vlecht. Vouw beide uiteinden van de vlecht naar onder, zodat het brood mooi van vorm wordt. Leg het vlechtbrood daarna op ’n met bakpapier beklede bakplaat.
Kluts daarna de eidooier en bestrijk het brood hiermee. Bestrooi het brood vervolgens met wat sesamzaadjes.
Laat het vlechtbrood nu nogmaals ’n uur rijzen.
Verwarm daarna de oven voor op 200°C en bak het vlechtbrood in zo’n 35-40 minuten, totdat het goudkleurig en gaar is. Laat het brood goed afkoelen en snijd het tenslotte in plakken. Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op zelfgebakken brood? Probeer dan ook eens onze barbecue kip broodjes of de Antilliaanse pan será.






Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.