Appelmoes is misschien wel dé ultieme toevoeging aan Hollandse gerechten. Of je het nu eet als toetje, bij de patat of naast je groenten… met zelfgemaakte appelmoes kun je gewoon niet misschieten. En wist je dat het ook nog eens super eenvoudig is om te maken? Met een paar ingrediënten en een kwartiertje van je tijd tover je de allerlekkerste zelfgemaakte appelmoes op tafel!
Appelmoes: zelfgemaakt of uit pot?
Vandaag las ik in het nieuws dat de grootste appelmoes fabrikant van Nederland zijn productie volgend jaar een tijdje stillegt. En dat de prijs van de potjes daardoor flink omhoog zou gaan. Daar kreeg ik toch ’n beetje kortsluiting van – zouden mensen écht zoveel geld betalen voor iets dat je simpel zelf kunt maken?
Bij ons in de buurt is er ’n fruitkweker die de hele herfst en winter appels aanbiedt voor €3,- per kist. Daarin zit zo’n 10 kilo lekkere, friszure appels. Lekker om zo te eten, maar misschien nóg wel lekkerder als appelmoes of appeltaart. En voor 30 cent per kilo kun je dus flink wat potjes vullen!
Liever een video?
In onderstaande video zie je in 30 seconden hoe ik de appelmoes maak:
Van dit recept maak je zo’n 2 potten appelmoes. Heb je meer of minder nodig? Dan kun je het recept simpelweg verdubbelen of halveren.
Ingrediënten:
- 8 friszure appels
- 50 gr suiker
- 2 kaneelstokjes OF 1 tl kaneelpoeder*
- 2 el water
*Ik hou zelf van kaneel in mijn appelmoes, maar ik vind het niet zo leuk wanneer het hiermee bruin kleurt. Wanneer je kaneelstokjes i.p.v. poeder gebruikt, krijg je wél de kaneelsmaak, maar níet de bruine kleur. Voor de video gebruikte ik ook een halve theelepel van onze ‘Caribbean Baking Spice‘ voor een extra diepe smaak!
Bereiding zelfgemaakte appelmoes
Schil de appels en snijd ze in dobbelsteentjes. Doe de appels vervolgens samen met de suiker, het water en de kaneel in een pan en zet deze op het vuur. Wanneer de appelstukjes koken, mag je het vuur laag zetten en de deksel op de pan doen.
Laat de appels zo 15-20 minuten koken, totdat ze zacht zijn geworden. Roer ondertussen een paar keer, om aanbranden te voorkomen.
Eet de appelmoes warm of koud – wat je zelf het lekkerste vindt natuurlijk!
Tip: Ga je de appelmoes niet meteen eten? Dan kun je het heet in weck- of jampotten doen en deze goed afsluiten.
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.