Home ReceptenBrood Zelfgemaakte bagels
bagels zelf bagels maken zelfgebakken bagel recept

Zelfgemaakte bagels

door admin

Bagels zijn heerlijke broodjes die ze vooral in de Verenigde Staten maken. Je herkent ze aan hun glimmende laagje en natuurlijk het gat in ’t midden. Deze lekkere broodjes kun je trouwens gemakkelijk zelf maken. De bereidingswijze is daarbij natuurlijk het belangrijkste.

Bagels worden namelijk (net zoals pretzels of brezels) even gekookt in een pan met water en soda (baksoda). Daarna bak je ze af in de oven. Zo krijgen ze een mooi, glimmend laagje dat ’n beetje zoutig smaakt. Zelfgebakken bagels zijn onweerstaanbaar lekker met gerookte zalm, ei of avocado. Maar ze zijn zelfs al lekker met ’n plakje kaas of wat jam.

Van dit recept maak je 10 bagels.



Ingrediënten:

  • 2 tl zout
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 zakje (7 gr) droge gist
  • 1 el + wat extra olijfolie
  • 500 gr tarwebloem
  • 1 el baking soda
  • 1 ei, geklutst
  • maanzaad, sesamzaad en zeezout, om te bestrooien

Bereiding zelfgebakken bagels

Doe 300 ml water in een grote kom en roer daar het zout, de suiker, de gist, 1 el olie en 250 g bloem door. Voeg daarna de rest van de bloem toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.

Kneed ongeveer 10 minuten, totdat het deeg zacht en elastisch aanvoelt. Druk met een vinger in het deeg. Wanneer het deeg daarna snel terugveert, is het goed gekneed.

Vorm nu een bal van het deeg en leg deze in een met met olijfolie ingevette kom. Bedek de kom daarna met een theedoek en laat het deeg op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen, of totdat het deeg in volume is verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif daarna je werkblad met wat bloem en verdeel het deeg hierop in 10 stukken. Maak hier bolletjes van.



Prik nu een pollepel door elk deegbolletje heen en rek het bolletje uit totdat het de vorm heeft van een bagel, dus met een gat in het midden. Het is belangrijk dat het deeg aan alle kanten ongeveer even dik is. Laat de bagels zo nogmaals 30 minuten rijzen.

Breng vervolgens een grote pan met ruim water aan de kook en strooi de baking soda erin. Leg de bagels één voor één in het kokende water en kook ze ongeveer een minuut. Haal ze vervolgens met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken. Leg ze tenslotte op de bakplaat.

Bestrijk de bagels met het geklutste ei en bestrooi ze met maanzaad, sesamzaad en/of zeezout. Bak de bagels tenslotte in 15-18 minuten goudbruin en knapperig in de oven. Laat ze even afkoelen en… eet smakelijk!



Probeer ook eens…

Ben je gek op zelfgebakken broodjes? Probeer dan ook eens onze heerlijke pretzel sliders (met omelet)!

Summary
recipe image
Recipe Name
Zelf bagels maken doe je zó - RECEPT via Soulfood.nl
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1162 Review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


MEER LEKKERE RECEPTEN...

Translate »
Send this to a friend