De lekkerste ‘jerk chicken’, maar dan zónder dat de barbecue aan hoeft. Uit de airfryer dus! Gemarineerd in lekkere specerijen, ui, knoflook, gember en peper. Pittig en warm van smaak. Het beste? Op deze manier zijn de drumsticks klaar in 25 minuten per batch. Ready, set… go!
Heel vaak krijg ik van jullie de vraag of één van onze gerechten ook in de airfryer bereid kan worden. En wellicht had je ’t al gezien: ik had daar dus niet zoveel ervaring mee. Omdat wij thuis met z’n vijven zijn is het apparaat niet groot genoeg voor ’n portie friet voor iedereen. En dan kies ik gauw voor gemak (de oven). Toch was ik er zelf ook wel benieuwd naar. Hoe werkt zo’n heteluchtfriteuse eigenlijk? En worden de gerechten er écht net zo lekker in als in de pan?
Tijd om de proef op de som te nemen met deze lekkere Jamaicaanse jerk chicken! Voor dit recept gebruikte ik deze keer drumsticks, maar je kunt er ook prima vleugels, dij of zelfs filet voor gebruiken. Als je vleugels of filet neemt, dan kun je de baktijd wat verkorten.
De PrepAir van Bestron
Om de jerk chicken te bereiden, maakte ik gebruik van de PrepAir heteluchtfriteuse die ik kreeg van Bestron. Die heeft een mooi koperdesign, een inhoud van 4 liter (genoeg voor 1KG frietjes!) en is heel vriendelijk geprijsd.
Tijdens het bakken kon ik de sterk gekruide jerk chicken trouwens bijna niet ruiken. Echt alle geur blijft in het apparaat. Het resultaat was trouwens écht goed: de kip was na het bakken krokant van buiten, maar lekker sappig van binnen. In de oven droogt kip vaak meer uit. Wat ons betreft was de bereiding in de PrepAir dus ’n groot succes!
Van dit recept maak je 4 porties. Geen zin om alle specerijen voor de marinade bij elkaar te zoeken? Gebruik dan onze traditional jerk kruidenmix!
Ingrediënten:
- 8 kip drumsticks
- 2 el zonnebloemolie
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, fijngesneden
- gember, stuk van ongeveer 5 bij 5 centimeter, fijngesneden
- een takje verse tijm, fijngesneden
- 1 tl pimentpoeder (allspice)
- 1 tl kaneel
- 2 tl versgemalen zwarte peper
- 1 tl nootmuskaat
- 1 Madame Jeanette peper (naar smaak)
- 2 el bruine suiker
- 5 el donkere sojasaus / ketjap manis
- 3 el olijfolie
- het sap van 2 citroenen
Bereiding Jerk chicken
Tip: als je de kip een avond van tevoren marineert, is hij na het bakken extra smaakvol!
Begin met het maken van de jerk marinade. Hiervoor meng je alle ingrediënten (behalve de kip) tot een dikke saus. Dit kan bijvoorbeeld in een keukenmachine of met de staafmixer. Leg de kip in de marinade en wrijf de marinade goed in het vlees. Laat de kip zo in de koelkast staan totdat je de jerk chicken gaat bereiden.
Haal de kip uit de koeling en leg steeds 4 drumsticks in het mandje van de airfryer. Bak de jerk chicken in ongeveer 25 minuten op 200°C gaar en krokant. Serveer de kip met groenten, arroz moro of bijvoorbeeld ‘rice and peas’. Eet smakelijk!
Liever een video van de jerk chicken?
In onderstaande video zie je in 30 seconden hoe ik de jerk chicken uit de airfryer klaarmaak:
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.