Makreel ken je waarschijnlijk als ’n vis die meestal wordt gerookt. Zo koop je ‘m bij de visboer en zelfs in de supermarkt. Maar wist je dat verse makreel zo mogelijk nóg lekkerder is dan de gerookte versie? Zeker als je ‘m volgens dit recept bereidt…
We roosteren de makreel namelijk in de oven met lekker veel specerijen. Omdat het ’n vette vis is, kan hij dat prima hebben. Samen met de kikkererwten en deze lekkere saus op basis van yoghurt en komkommer is je maaltijd compleet. Wát een feestje wordt dat!
Ik gebruikte voor dit recept 3 makrelen van zo’n 30 cm groot. Dat was meer dan genoeg voor 5 personen. Ik zou adviseren om een halve makreel per persoon te rekenen. Enne… die kikkererwten mogen in dit recept gewoon uit blik of pot komen. No problem!
Ingrediënten:
- 2-3 hele makrelen, schoongemaakt
- 1 tl gemberpoeder
- 2 tl knoflookpoeder
- 1 tl kurkuma
- 2 el zonnebloemolie
- 1/2 tl zout
- optioneel: cayennepeper voor extra pit
En verder…
- 2 uien, gesnipperd
- 2 el zonnebloemolie
- 700 gr gekookte kikkererwten (uitgelekt)
- 1 el masala of kerriepoeder
- 1/2 tl zout
Bereiding geroosterde makreel met kikkererwten
Zorg ervoor dat de markreel schoongemaakt is en dat de kopjes zijn verwijderd. Was de markreel onder koud, stromend water en dep ze vervolgens droog. Meng nu de gember, knoflookpoeder, kurkuma, zonnebloemolie en wat zout tot ’n glad sausje. Voor extra pit kun je wat cayennepeper toevoegen.
Snijd de makreel aan beide zijden driemaal in en wrijf er wat van het kruidenmengsel in.
TIP: Omdat je hier werkt met vis en kurkuma zou ik je willen adviseren om handschoenen te dragen. De geur en kleur kan anders best een probleem worden.
Leg de makreel in een ovenschaal.
Snipper de uitjes en fruit ze even aan in wat zonnebloemolie Voeg hier de kikkererwten aan toe en roer goed. Doe nu ook de masala en het zout erbij en bak het geheel even, totdat de kikkererwten beginnen te kleuren.
Verwarm de oven daarna voor op 200 graden. Schep de kikkererwten rondom de makreel in de ovenschaal en bak de vis en de erwten samen in de oven. Dit zou zo’n 30-40 minuten moeten duren. De vis kleurt hierbij mooi goudbruin en krijgt ’n lekker korstje.
Serveer de makreel en kikkererwten met yoghurtsaus en een lekkere salade. Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.