Okrasoep (of in het Surinaams: okersoep) is een gerecht dat niet mag ontbreken in de Soulfood-kitchen. Het heeft zijn oorsprong in Afrika en is later door slaven meegenomen naar Amerika en het Caribisch gebied. Zo komt het dat je versies van okrasoep vindt in Ethiopië, Senegal, Ghana, Curaçao, Suriname en de Verenigde Staten.
Okrasoep of jambo?
Op de Antillen noemen wij okrasoep Guiambo of Jambo. Het recept van de Antilliaanse soep vind je in ons kookboek, ‘de complete Antilliaanse keuken‘.
Ik zeg je meteen: mijn versie is écht anders dan de Antilliaanse versie en neigt meer naar de soep die in West-Afrika wordt gegeten. Wat ik anders doe? Ten eerste gaat er in mijn versie van de okrasoep geen varkensstaart. Je mag me best ’n neppe Antilliaan noemen, maar dat is een ingrediënt dat ik echt nooit gebruik. Niemand ‘bij ons thuis’ lust het en qua voedingsstoffen mis je er natuurlijk niets aan.
Ook gebruik ik in de soep geen schaal- en schelpdieren, en daarmee is het toch meteen wel heel anders dan de traditionele, Antilliaanse versie. Wat ik extra gebruik zijn twee ingrediënten die ook in de Senegalese/Gambiaanse okrasoep gaan, namelijk gesneden cassaveblad en rode palmolie. Ik vind dit écht een verrijking voor de soep, zowel qua smaak als textuur. En niet te vergeten de vitamientjes – het cassaveblad zit namelijk vol met ijzer en vitamine A en C!
Cassaveblad en rode palmolie
Je kunt cassaveblad vinden in de vriezer van Chinese of Indische toko’s. Het is dan al fijngesneden, dus perfect voor dit recept! Kun je geen cassaveblad vinden? Dan is dat ook geen probleem. Met tajerblad, spinazie (of liever nog: wilde spinazie) wordt de okrasoep net zo lekker.
De rode palmolie is verkrijgbaar in Afrikaanse winkels of toko’s met een Afrikaanse afdeling. Het zit in een plastic liter- of halve literfles (zie foto hieronder). De olie is niet vervangbaar met een andere soort olie – het heeft een heel eigen smaak, die ’n beetje bitter is. Je kunt de olie eventueel weglaten, maar dan wordt de soep toch weer écht anders van smaak.
Vegan opties
Ik zeg het je meteen: de vis is in dit recept best wel belangrijk. Het zoutvlees zou je prima weg kunnen laten, maar wanneer je ook de vis weglaat, gaat er veel van de smaak verloren. Wil je toch graag een veganistische versie van de okrasoep maken? Dan zou je het beste vegan ‘garnalen’ uit de Chinese supermarkt kunnen gebruiken en wat extra zeewier (kelp of kombu) kunnen toevoegen.
Dit recept is voor 4-6 personen
Ingrediënten:
- 500 gr okra’s
- 200 gr cassaveblad
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 100 ml rode palmolie
- 300 gr bakkeljauwfilet
- 300 gr witte visfilet
(ik gebruikte vandaag wijting) - 200 gr zoutvlees
- 3 bouillonblokjes, kip of groenten
- een handvol basilicumblaadjes
- optioneel: 1/2 madame Jeanette peper
Bereiding van Jurino’s okrasoep
Begin met het ontzouten van het zoutvlees en de bakkeljauw. Hiervoor kun je het zoutvlees ’t beste in dobbelsteentjes snijden. De bakkeljauwfilet mag je nog heel laten.
Doe het vlees in een pan met ruim water en kook het zo’n 30 minuten. Giet het water vervolgens af.
Vul de pan opnieuw met ruim water en doe nu zowel het zoutvlees als de bakkeljauw in de pan. Verhit dit samen opnieuw totdat het water kookt. Na zo’n 10 minuten mag je het water opnieuw afgieten en de bakkeljauwfilets in grote stukken breken.
Nu is het tijd om de soep te gaan maken. Verhit de rode palmolie op zacht vuur en fruit hierin de ui en knoflookteentjes enkele minuten. Giet daarna 2 liter water in de pan. Gebruik je in dit recept de hete peper? Voeg die dan ook nu toe.
Snijd de okra’s in fijne ringetjes en het cassaveblad in reepjes. Doe deze vervolgens samen in de soep. Snijd de verse vis in stukken en doe deze ook in de pan. Zo mag de soep 30 minuten zachtjes koken.
Pas ná deze 30 minuten voeg je de bouillonblokjes toe. Doe dit vooral naar smaak – het zoutvlees en de bakkeljauw bevatten namelijk nog wat zout, die in de soep is vrijgekomen. Het kan dus best zo zijn dat je in plaats van 3 liever 3 bouillonblokjes toevoegt.
Als de soep bijna klaar is, kun je de basilicumblaadjes fijnsnijden en toevoegen. Laat de okrasoep zo nog ongeveer 10 minuten koken en serveer hem daarna met funchi of rijst. – Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op recepten met vis? Probeer dan ook eens onze gepaneerde sardientjes!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.