Panzanella is de Italiaanse manier om oud brood op te maken. Vooral in het midden van Italië — waar de tomaat toch al zo’n beetje de oplossing voor alle problemen is — wordt de salade veel gegeten. Je maakt ’t met een ciabatta van minstens twee dagen oud, veel tomaten en rode ui. Heb je geen oud brood? No problem: Dan leg je je verse brood ’n paar minuten in de oven om het te laten uitdrogen. Net zo lekker!
Ik herinner me de dagen dat we in Italië naar het strand gingen nog goed. Linda’s oma maakte dan altijd een soort ‘portable’ versie van deze panzanella. Twee sneetjes ciabatta met daarop wat kaas en worst… én een plakje tomaat om alles zacht te houden. Elk broodje in een stuk keukenpapier en dan de hele stapel in een koeltas. Een paar flessen water erbij en gaan!
Want dat brood in Italië wordt echt nog op de ouderwetse manier gemaakt. Bloem, water, gist. Als je geluk hebt gaat er wat zout in (in sommige regio’s niet, omdat ze vinden dat je het beleg dan beter proeft). Dat is na het bakken ontzettend lekker, maar het is ook binnen een dag oud. Geen conserveermiddelen erin betekent dus óf snel opeten, óf creatief zijn. En dan is de panzanella echt de perfecte oplossing!
panzanella – een echt zomergerecht
Panzanella wordt ’t meeste in de zomer gegeten, als het te warm is om te koken en deze frisse salade uitkomst biedt. Door het brood is het een complete maaltijd die snel gemaakt is en toch licht verteerbaar is.
Ik geef je hier het basisrecept voor een lekkere panzanella. Maar je hoeft je bij dit recept écht niet aan de regels te houden hoor. Gooi er gewoon doorheen wat je over hebt of lekker vindt. Zo lang er tomaten en brood in gaan, zit je goed.
Dit recept is voor 4 porties panzanella
Ingrediënten:
- 1 (oude) ciabatta
– of 5 sneetjes oud witbrood
– of ’n verse ciabatta, in plakken gesneden & in de oven uitgedroogd - 4 trostomaten
- 12 cherrytomaatjes, gehalveerd
- 1 rode ui, in ringen
- 2 el rode wijnazijn
- 5 el olijfolie
- wat blaadjes basilicum
- zout en peper, naar smaak
Bereiding Italiaanse panzanella
Breek de ciabatta in stukjes (of snijd ‘m met een mes in flinke blokjes). Leg deze stukjes brood in een grote, platte schaal.
Snijd daarna de tomaten in stukken en leg ze bij het brood. Voeg dan de cherrytomaten, de uiringen, de azijn en de olijfolie toe en schep de panzanella door elkaar.
Maak de salade af met zout en peper naar smaak en bestrooi de panzanella met wat blaadjes basilicum – eet smakelijk!
TIP: wat ook lekker is in de panzanella zijn olijven, reepjes paprika, kappertjes, bolletjes mozzarella of blokjes Hollandse kaas!
Probeer ook eens…
Op zoek naar een lekkere salade? Probeer dan ook eens onze Grilled chicken salad of deze Antilliaanse aardappelsalade!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.