Pita broodjes zijn lekker, licht en ideaal om te vullen met héél veel lekkere dingen. Een klassieke combinatie zijn natuurlijk pita broodjes met falafel. Deze gefrituurde balletjes maak je van kikkererwten en héél veel kruiden. Ze zijn helemaal vegan en een prima alternatief voor vlees of ander broodbeleg.
Het fijne van pita is dat je de broodjes gemakkelijk zelf kunt maken. En ze zijn ook nog eens redelijk snel klaar! Je hoeft de broodjes namelijk maar één keer te laten rijzen. Daarna rol de je pita broodjes uit en kunnen ze meteen de oven in. En ook dat duurt niet lang… in slechts 8-10 minuten bak je ze met ’n paar tegelijk. Handig!
Pita of pitabroodjes?
Officieel mag je eigenlijk niet spreken van ‘pitabroodjes’. Deze lekkere broodjes heten namelijk gewoon ‘pita’. Net zoals ‘chai thee’ eigenlijk ook gewoon ‘chai’ heet. Soms noemen mensen de pita ook wel shoarmabroodje. Dat komt natuurlijk doordat ze vaak gevuld worden met shoarma. Ik vind het zelf ’t állerlekkerste om pita broodjes te vullen met zelfgemaakte falafel. Zo maak je een heerlijke vegetarische lunch.
Van dit recept maak je zo’n 8 pita broodjes. Heb je er meer of minder nodig? Dan kun je dit recept prima halveren of verdubbelen.
Ingrediënten:
- 500 gr tarwebloem
- 280 ml lauwwarm water
- 2 el olijfolie
- 7 gr (1 zakje) gedroogde gist
- 1 tl zout
Bereiding zelfgemaakte pita broodjes
Doe het water in een kom en voeg hier het gist aan toe. Laat dit zo’n 10 minuten staan, totdat het mengsel begint te schuimen. Meng daarna de bloem met het zout, de olie en het gistmengsel tot een soepel deeg. Met de hand duurt het kneden zo’n 15 minuten. Met een goede mixer of kneedmachine ben je in zo’n 5 minuten klaar.
TIP: Is het deeg erg plakkerig? Dan kun je prima nog wat extra bloem toevoegen. En is het te droog? Voeg dan wat extra water toe aan het deeg van de pita broodjes.
Laat het deeg in een kom, afgedekt met plasticfolie, op een warme plaats rijzen. Na ongeveer een uur zal het in volume zijn verdubbeld en kun je verdergaan met de volgende stap.
Verdeel het deeg in 8 gelijke delen en maak hier bolletjes van. Rol de bolletjes deeg uit tot een cirkel van zo’n 15 centimeter in doorsnede. Het deeg moet na het rollen ongeveer zo’n 5 mm dik zijn.
Leg de pita broodjes op ’n met bakpapier beklede bakplaat en verwarm de oven voor op 230 graden. Wanneer de oven warm is (meestal duurt dit zo’n 10 minuten) kunnen de broodjes gebakken worden.
Bak de pita broodjes in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar. In de eerste minuten zie je ze zichzelf helemaal opblazen met lucht. Hierdoor krijg je straks die kenmerkende ‘pocket’, waarin je de vulling kunt doen.
Nadat de broodjes gebakken zijn, kun je ze het beste even laten afkoelen. Vervolgens kun je ze in het midden open snijden en vullen met iets lekkers, zoals shoarma of falafel. Of met een lekkere Caribische vulling van gehakt bijvoorbeeld. Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.