Deze tonijnbroodjes zijn heerlijk zacht en luchtig. Het fijnste is dat ze al voor het bakken worden gevuld. Zo kun je ze gemakkelijk meenemen en hoef je je geen zorgen te maken dat het ‘beleg’ uit je brood loopt!
De vulling lijkt nog ’t meeste op die van de Antilliaanse ‘pastechi tuna‘ (tonijnpasteitjes) – maar dan dus in een broodje!
Van dit recept maak je ongeveer 10 tonijnbroodjes.
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 500 gr tarwebloem
- 20 ml volle melk
- 1 zakje/7 gr gedroogde gist
- 20 gr suiker
- 1 tl zout
- 30 ml olijfolie
- 225 ml lauwwarm water
Voor de vulling:
- 1 ui, gesnipperd
- 1 rode paprika, in kleine blokjes
- 1 tl zout
- 2 blikjes tonijn (in olie)
- 1 blikje / 70 gr tomatenpuree
- 1/2 fijngesneden madame Jeanette peper
- 1/2 tl zwarte peper
- 1/2 tl komijn (poeder)
En verder:
- 1 ei, geklutst
- witte en zwarte sesamzaadjes
Bereiding van de tonijnbroodjes
Laten we beginnen met het maken van het brooddeeg. Hiervoor meng je de bloem, de gist en de suiker in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg daaraan de melk, de olie en het water toe.
Kneed dit geheel tot een soepel deeg. Met de machine duurt dat zo’n 5 minuten en met de hand ongeveer 15. Dek de kom waar het deeg in zit af en laat het een uur op een warme plaats rusten, totdat het in volume is verdubbeld.
Ondertussen kun je verder gaan met het maken van de vulling voor de tonijnbroodjes.
Hiervoor laat je de tonijn eerst uitlekken. Verhit de tonijn daarna met het kleine beetje olie dat nog in de blikjes zit en voeg de gesnipperde ui en paprikablokjes toe. Laat dit op matig vuur zo’n 5 minuten zachtjes bakken.
Voeg er daarna het zout, de tomatenpuree, de madame Jeanette peper, de peper en de komijn aan toe en roer het geheel goed door. Is de vulling nat? Voeg dan enkele eetlepels paneermeel toe. Hiermee zorg je ervoor dat alle smaken behouden blijven, maar het brood straks niet te vochtig wordt.
Laat de vulling afkoelen en ga verder met het maken van de tonijnbroodjes.
Samenstellen van de tonijnbroodjes
Kneed het deeg kort en verdeel het daarna in 10 bolletjes. Rol elk bolletje uit totdat het ongeveer de vorm/grootte van je hand heeft. Ovaal dus!
Verdeel het deeg nu voor jezelf (in gedachten) in 3 delen. Leg 2 eetlepels van de vulling op de onderste derde en vouw hem naar boven dubbel, zoals bij een pasteitje.
Snijd daarna reepjes in het derde deel dat overblijft en rol het broodje nogmaals naar boven. Maak er tenslotte een cirkel van en druk de uiteindes goed aan, zodat het broodje straks niet openspringt. Het ziet er nu uit als een donut met streepjes aan de bovenkant.
Laat de broodjes zo opnieuw een uur rijzen. Verwarm daarna de oven voor op 200 graden.
Kluts vervolgens het ei en bestrijk de broodjes hiermee. Bestrooi de tonijnbroodjes tenslotte met de sesamzaadjes.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats de broodjes hierop. Bak ze in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Eet smakelijk! Je kunt de tonijnbroodjes zowel warm als koud serveren.
Probeer ook eens…
Ben je gek op visrecepten? Probeer dan ook eens onze (regenboog) zalmspiesjes!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.