Roti – het moest er toch ’n keertje van komen! Al sinds we begonnen met onze website antilliaans-eten.nl (nu zo’n 8 jaar geleden) vragen mensen ons wanneer we nu eens een recept voor roti publiceren. Tot een tijdje geleden heb ik het altijd afgedaan met ‘ik documenteer Antilliaanse recepten en roti hoort daar niet bij’. Toch is dat niet helemaal juist en ik zal je zeggen waarom…
Roti – via India naar Suriname en het Caribisch gebied
Hoewel we roti in Nederland vooral als Surinaams gerecht kennen, is dat feitelijk onjuist. Roti heeft namelijk zijn roots in India. Daar betekent het woord overigens gewoon ‘brood‘. Roti slaat dus ook altijd terug op het brood… de plaat… de pannenkoek, hoe je het ook wilt noemen. Maar -en dit is toch wel ’n dingetje- het is dus nooit het eten (meestal kip, aardappelen en kousenband) dat er bovenop gaat.
Daarom is het ook zo zuur om te zien dat veel supermarkten en restaurants roti(pakketten) verkopen die vooral gericht zijn op het bereiden van kip en groenten. Vaak staat er dan ook nog “eet er lekker een wrap of rijst bij” achterop. En dat kan gewoon echt niet.
Roti is via India ‘meegenomen’ naar onder andere Suriname en het Caribisch gebied. En hoewel je op Aruba, Bonaire en Curaçao geen roti vindt, wordt het op andere eilanden (Jamaica, Trinidad, St. Vincent) weer wél gegeten. Toch ook ’n klein beetje Antilliaans dus!
Een goede rotiplaat koop je bij Surinaamse toko’s of Chinese supermarkten. Meestal vind je ze in de vriezer. Online kopen kan tegenwoordig ook – er zijn verschillende toko’s en online shops die rotiplaten verkopen. Wil je de rotiplaat toch liever zelf maken? Blijf dan lezen…
Verschillende soorten roti
Er zijn verschillende soorten roti. Wij kennen de gevulde roti (met de vulling van gele erwten óf aardappelen) het beste, maar ook deze ‘buss up shut roti‘ -originele naam Paratha roti- is onweerstaanbaar lekker. Die versie wordt niet gevuld, maar bestreken met laagjes boter. Het resultaat is ’n fluweelzachte roti met honderd laagjes.
In dit recept gaan we voor de gevulde roti, met een vulling van gele erwten. Je kunt met dit recept 10 stuks maken.
Ingrediënten:
Voor het deeg
- 1 Kg zelfrijzend bakmeel
- ongeveer 600 ml lauwwarm water
- 3 el zonnebloemolie
- 1 tl zout
Voor de vulling
- 500 gr gele spliterwten
- 1 bouillonblokje (kip)
- 3 el zonnebloemolie
- 1 teentje knoflook
- 1 tl masala
- 1 tl kurkuma
Om te bakken
- 50 gr roomboter
- 50 ml zonnebloemolie
Bereiding
Meng het zelfrijzend bakmeel met het zout. Maak een kuiltje in het midden en giet daar de olie en 3/4 van het water in. Kneed het geheel tot een soepel deeg. Is het deeg te droog? Voeg dan ook de rest van het water toe. En plakt het deeg? Voeg dan ’n beetje extra bloem of bakmeel toe.
Je mag het deeg kneden, totdat het aanvoelt als zacht brooddeeg. Met de hand duurt dit zo’n 10 minuten en met een kneedmachine ongeveer 5 minuten. Leg het deeg daarna in een kom en leg er vervolgens een vochtige theedoek overheen. Laat het zo ten minste een uur rusten. In de tussentijd kun je verder gaan met het maken van de vulling.
Hiervoor was je de spliterwten en doe je ze vervolgens in ’n pan met water en het bouillonblokje en de kurkuma. Gebruik zoveel water als nodig is om de erwten net onder te laten staan. Kook de erwten in ongeveer 35-40 minuten gaar. Giet de erwten vervolgens af en laat ze minstens 20 minuten in een vergiet uitlekken. Het is belangrijk dat de erwten goed afkoelen en goed droog worden.
Maal de erwten vervolgens tot poeder in een keukenmachine.
Pers het teentje knoflook uit en fruit die op matig vuur in 3 el zonnebloemolie. Voeg ook de masala toe en tenslotte ook de erwten. Bak het geheel op laag vuur enkele minuten aan, totdat het goudkleurig is. Laat het mengsel vervolgens weer helemaal afkoelen.
Roti platen / pannenkoek bakken
Bestuif nu je werkblad met bloem en verdeel het deeg in 10 stukken. Maak van elk stuk ’n bolletje. Houd nu telkens één bolletje in je hand en druk die in het midden plat. Vul het deeg met wat van de gele erwtenvulling en vouw hem weer dicht, zodat de vulling in het midden zit. Dit is eigenlijk hetzelfde als het vullen van een bapao broodje (video).
Wanneer je alle bolletjes hebt gevuld, kun je ze uit gaan rollen. Bestuif opnieuw je werkblad met bloem en rol de bolletjes uit tot een cirkel die ongeveer zo groot is als de bodem van je koekenpan. (dus de pan waarin je de roti gaat bakken). Zorg ervoor dat het deeg niet scheurt en de vulling dus aan de binnenkant blijft.
Smelt nu de roomboter en meng dit met de zonnebloemolie. Verhit dan de koekenpan op matig tot hoog vuur. Bestrijk de pan met wat van de boter/olie en leg de rotiplaat in de pan. Laat hem zo een minuut bakken, totdat er luchtbellen ontstaan. Bestrijk de roti opnieuw met wat boter en draai hem om. Je kunt dit proces (dus bestrijken met boter en omdraaien) nog één of twee keer herhalen, totdat de roti mooi opbolt en goudkleurig is.
In totaal bak je elke rotiplaat in zo’n 3 minuten. Ga door totdat alle roti gebakken is. Serveer ze daarna met een lekker (stoof)gerecht of de traditionele masala kip & kousenband. – Eet smakelijk!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.