Home Receptengebak Pumpkin Spice Slof • met appel & walnoot


pumpkin spice slof herfstslof met appel en walnoot

Pumpkin Spice Slof • met appel & walnoot

door admin

Deze slof maak je met ‘n vulling van pompoenpuree met daar bovenop blokjes appel, pompoen, rozijnen en walnoot. Perfect voor het najaar dus!

Het is alweer september en dat is in mijn hoofd echt een soort magische grens: ergens aan ’t begin van de maand koop ik mijn eerste pompoen langs de weg en dat betekent… herfst! Ineens ga ik dan van vakantiemodus (zwembroek, cocktails en salades) naar kaarsjes, gezelligheid en taartjes bakken. Het liefst met een flinke lading specerijen, zodat het hele huis naar peperkoek ruikt.

Deze slof met pompoen en appel is daar een perfect voorbeeld van. Het is ‘pumpkin spice meets apple pie’. De Amerikanen zouden trots op me zijn.

Kleine disclaimer: een slof bak je normaalgesproken met ’n laagje amandelspijs in het deeg. Die amandelspijs heb ik in dit recept vervangen voor een pumpkin spice vulling. Je kunt dan discussiëren of het nog wel écht een slof is natuurlijk. Maar het heeft de vorm, het deeg en de opmaak van ’n slof dus voor het gemak houden we die naam gewoon aan.

Voor dit gebak gebruik ik dubbel pompoen: één keer als vulling in het deeg en één keer voor de opmaak. De blokjes bovenop zijn dus een mengsel van appel, pompoen en rozijnen. En ja, de rozijnen kun je natuurlijk ook achterwege laten als je dat fijner vindt.

pumpkin spice slof herfstslof met appel en walnoot

De sloffenmix van FunCakes

Voor dit recept wilde ik me helemaal storten op de vulling. Daarom heb ik gebruik gemaakt van de sloffenmix van FunCakes. Je kunt deze mix (samen met zo’n beetje alle andere bakbebodigdheden die je maar kunt bedenken!) vinden bij DeLeuksteTaartenShop.nl. Hier koop ik trouwens ook de spuitzakken die ik gebruikt heb om de toefjes slagroom op de slof te spuiten.

Van één pakje sloffenmix (500 gr) kun je twee van deze sloffen maken. Ik ga in het recept dan ook uit van de helft van een verpakking. Je moet in dat geval ook een half ei gebruiken. Hoe je dat afmeet? Gewoon ’n ei klutsen in een schaaltje en daar de helft van afmeten. Easy peasy!

Wil je de slof liever ‘from scratch’ maken? Neem dan het recept voor (de bodem van) onze appeltaart als uitgangsbasis.

Van dit recept maak je één slof van zo’n 25 cm lang. Je hebt hiervoor een sloffenring nodig.

Ingrediënten:

Voor de bodem

  • 250 gr sloffenmix
  • ½ ei
  • 75 gr roomboter

Voor de vulling

  • ½ ronde pompoen (circa 400 gr)
  • 2 el suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 3 tl pumpkin spice of koekkruiden
  • 2 appels
  • 50 gr walnoten
  • Een handje rozijnen
  • 2 el honing
  • Een klontje roomboter

Om te versieren…

  • Een paar mini marshmallows
  • Opgeklopte slagroom of botercrème
  • (chocolade) spinkles naar keuze

Bereiding pompoen-appel slof

Begin met het maken van het deeg. Hiervoor meng je de sloffenmix met het ei en de roomboter. Kneed dit tot een soepel deeg en zet het afgedekt in de koelkast. Maak ondertussen de vulling.

Schil de halve pompoen en snijd hem vervolgens in kleine blokjes. Deze mag je nu in ruim water koken. Haal na 5 minuten de helft van de blokjes uit de pan en laat ze daarna uitlekken. De andere helft mag je nog eens 3-5 minuten laten koken, totdat ze gaar zijn. Giet het water daarna af en pureer deze pompoenblokjes samen met de suiker en pumpkin spice (of koekkruiden) tot een puree.

Kluts het ei en meng er vervolgens de maïzena door. Doe er ook de vanillesuiker bij. Voeg dit daarna toe aan de pompoenpuree en zet het even apart.

Snijd nu de appels in blokjes en meng deze met de rozijnen, de pompoenblokjes, de walnoten en de honing. Verhit een klontje roomboter in een koekenpan en bak hier de appel en pompoenblokjes in, totdat ze een beetje zacht en glanzend worden. Voeg aan dit mengsel eventueel wat extra pumpkin spice of koekkruiden toe.

pumpkin spice slof herfstslof met appel en walnoot

De slof bakken

Nu is het tijd om de slof te bakken. Neem het deeg uit de koelkast en rol het vervolgens (op een vel bakpapier) uit tot een lap van zo’n 5 mm dik. Steek hier daarna met een ingevette sloffenring de juiste vorm uit. De sloffenring mag je over het deeg laten staan.

Snijd nu een extra reepje van het deeg. Deze mag zo’n centimeter dik zijn. Hiermee bekleed je de zijkanten van de sloffenring, zodat je ruimte krijgt om de pompoenpuree in te gieten. Druk de randjes goed aan, zodat de vulling straks niet ontsnapt! Verwarm ondertussen de oven voor op 170°C.

Giet de pompoenpuree in de taartbodem en bak de slof in zo’n 45 minuten gaar en goudkleurig. De pompoenpuree is dan als ’t goed is ook stevig (zo niet: bak de slof gewoon 10 minuten langer).

Laat de slof afkoelen op een rooster en schep daarna het pompoen-appel mengsel bovenop. Versier de slof tenslotte met wat toefjes slagroom of botercrème, marshmallows of chocolade sprinkles. Eet smakelijk!

Tip: Ik versierde de slof met marshmallows die ik daarna met ’n crème brûlee brander iets getoast heb.

Probeer ook eens…

Ben je gek op gebak met pompoen? Probeer dan ook eens onze Antilliaanse pompoenpannenkoeken!


*Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk

Summary
recipe image
Recipe Name
Pumpkin Spice Slof • met appel & walnoot
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Gebaseerd op 1727 review(s)

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Probeer ook eens...

Translate »
Send this to a friend