Johnny Cakes zijn gefrituurde broodjes die veel op de Antillen worden gegeten. Ze zijn plat van vorm en een beetje zoet. Na het frituren worden de Johnny Cakes gevuld met beleg, zoals brood. Een simpel plakje kaas of een lekkere salade van tonijn of bakkeljauw zijn de meest voorkomende vullingen.
Heb je Johnny Cakes gemaakt en er zijn er wat overgebleven? Dan kun je ze tot twee dagen later even ‘oppeppen’ in de oven. Zo’n 5 minuten op 160 graden en ze zijn weer lekker krokant!
Recept uit ons kookboek
Het recept voor de Johnny Cakes vind je natuurlijk óók terug in ons superdikke kookboek ‘de Complete Antilliaanse keuken‘. Hierin staan maar liefst 300 recepten uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao. Van snacks zoals pastechi en kaasballetjes tot taarten en hoofdgerechten… echt álles staat erin!
Benieuwd geworden? Je shopt het boek voor maar €24,95 en daarvoor wordt hij natuurlijk gratis thuisbezorgd bij je.
Het recept voor Johnny Cakes
Dit recept is voor zo’n 8-10 Johnnies, afhankelijk van hoe groot je ze maakt.
Ingrediënten:
- 500 gr tarwebloem
- 1 zakje / 16 grbakpoeder
- 1 tl zout
- 40 gr ongezouten roomboter
- 1,5 el suiker
- 125 ml water
- 125 ml melk
- olie om in te frituren
Bereiding Johnny Cakes
Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur. Meng vervolgens de tarwebloem en het bakpoeder goed door elkaar met een lepel. Maak daarna een kuiltje in het midden en doe daar de gesmolten boter in.
Meng vervolgens het water met de melk, een theelepel zout en de suiker. Voeg dit mengsel ook toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Met de mixer duurt dit zo’n 3 minuten en met de hand ongeveer 10. Laat het deeg daarna zo’n 20 minuten rusten onder een laagje plasticfolie. Door het rusten wordt het wat zachter en is het daarna makkelijker uit te rollen.
Verdeel het deeg in 8-10 balletjes en druk deze plat, zodat een cirkel ontstaat. Rol de cirkels verder uit, totdat ze ongeveer 7 mm dik zijn.
Verhit daarna de olie tot 170 graden en frituur de Johnnies totdat ze gaar en goudkleurig zijn. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten. Draai de Johnny Cakes tijdens het bakken af en toe om of schep er met een soeplepel hete olie op, zodat ze aan beide kanten evenveel kleuren.
Laat de Johnnies vervolgens even afkoelen op keukenpapier. Snijd ze tenslotte open en vul ze met het beleg van je keuze. Eet smakelijk!
Liever een video van de Johnny Cakes?
In onderstaande video zie je in 3 minuten hoe ik de Johnny Cakes bak:
Verschillende namen voor Johnny Cakes
Van oorsprong komen de Johnny Cakes uit Trinidad en Tobago. Tegenwoordig vind je ze in het hele Caribische gebied en zelfs in de Verenigde Staten. Andere namen voor deze broodjes zijn bakes (bijvoorbeeld in Jamaica) en journey cakes (Verenigde Staten). Waarschijnlijk is het woord ‘Johnny Cakes’ afgeleid van het laatste.
Er zijn ook meer uitgewerkte vormen van Johnny Cakes. Bijvoorbeeld met een hamburger ertussen. Deze ‘Johnny Cake Burger‘ is nóg lekkerder dan een gewone hamburger, omdat het broodje van de Jonny Cake zo lekker is.
Invriezen en bewaren
Kun je Johnny Cakes invriezen? …of kun je het deeg van Johnny Cakes invriezen? Dat zijn vragen die we héél vaak horen! Het antwoord daarop is twee keer “Ja!”, maar het is altijd beter om het rauwe deeg in te vriezen en het daarna op een later tijdstip te frituren. Hoe je dat precies doet?
Maak het deeg zoals beschreven in het recept. Je mag het recept volgen tot en met het uitrollen van de Johnny Cakes. Deze ‘deegcirkels’ kun je dan invriezen in een luchtdichte doos. Let er wel op dat de cirkels elkaar niet raken. Een bakpapier ertussen doet wonderen. Als het tijd is om de Johnnies af te bakken kun je ze zó, vanuit de vriezer, in de olie bakken. Je hoeft ze dus niet eerst te ontdooien.
Probeer ook eens…
Ben je gek op hartige, zelfgebakken broodjes? Probeer dan ook eens onze pittige gehaktbroodjes!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.