De ‘pineapple upside down cake‘ is een traditionele taart die je op z’n kop bakt. Daarmee is het één van mijn favoriete taarten… wanneer je snel ’n mooie taart nodig hebt is het de perfecte optie. Na het bakken hoeft hij namelijk niet eerst af te koelen om versierd te worden. Die versiering heeft hij al van zichzelf!
En wat een plaatje is het hè? Met die felrode kersen en de glimmende, gele ananas fleurt hij elk feestje op. Je maakt de taart in een handomdraai (10 minuten bereidingstijd) en na zo’n 45 minuten in de oven is hij helemaal klaar.
Op de Antillen noemen we deze pineapple upside down cake ook wel ‘bolo di anasa’. Ananastaart dus, maar dan in het papiamentu! Maak jij ‘m binnenkort ook zelf?
Dit recept is voor één taart van zo’n 24 centimeter doorsnede.
Ingrediënten:
- 100 gr roomboter, ongezouten
- 100 gr kristalsuiker
- 1 blikje (400 gr) ananasschijven
- 10 glacee kersen, gehalveerd
Voor de cake:
- 4 eieren
- 350 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- een snufje zout
- 300 gr kristalsuiker
- 300 gr roomboter, ongezouten & op kamertemperatuur
- 1 tl amandel-essence
Bereiding van de pineapple upside down cake:
Verwarm de oven voor op 170 graden en vet een bakvorm in met boter.
Smelt 100 gram roomboter op laag vuur in een klein pannetje. Giet daarna de gesmolten boter over de bodem van een bakblik (24 cm) Strooi hier vervolgens 100 gram suiker over. Dit maakt samen het glimmende laagje dat op de pineapple upside down cake komt. Verdeel dan de ananasschijven over de suikerlaag en leg de halve kersen (ondersteboven) in het midden van de schijven.
Neem daarna een grote kom en klop hierin 300 gram roomboter met 300 gram kristalsuiker tot een luchtig geheel. Voeg nu ook de eieren en de amandel-essence toe en blijf kloppen tot je een luchtig, homogeen mengsel krijgt. Voeg nu de het zelfrijzend bakmeel, het zout en de bakpoeder toe aan het botermengsel.
Roer het geheel daarna goed door elkaar om een uniform beslag te krijgen. Let op: een cake met boter moet je nooit té enthousiast kloppen. Dan kan de cake na het bakken namelijk inzakken. Gebruik dus vooral geen elektrische mixer!
Stort het beslag na het mengen voorzichtig over de ananasschijven en zet het bakblik in de voorverwarmde oven. Laat de taart vervolgens 45-50 minuten bakken (of totdat een satéprikker er schoon uit komt) en haal hem daarna uit de oven.
Laat de pineapple upside down cake daarna 10 minuten afkoelen en snijd met een bot mes de randen los. Keer de bolo di anasa tenslotte om en verwijder het bakblik. – Eet smakelijk!
Pineapple upside down cake in ons kookboek
Je vindt het recept voor de Antilliaanse bolo di anasa natuurlijk ook in ons kookboek De complete Antilliaanse keuken. Wist je dat er maar liefst 300 recepten in ons boek staan? Van hoofdgerechten tot snacks en van drankjes tot taart… echt álles staat erin!
Door op onderstaande foto te klikken, kun je de complete inhoudsopgave van het boek bekijken. Zo weet je meteen of het iets voor je is…
Probeer ook eens
Ben je gek op ananas? Probeer dan ook eens onze heerlijke ananas-ijsjes of deze zoetzure kip met ananas!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.