De beroemde ‘California roll’, maar dan extra snel en makkelijk… als klein taartje! Dat zijn onze sushi cupcakes. Je maakt ‘m heel gemakkelijk met een bakring waarin je de rijst kunt aandrukken tot de perfecte vorm. Kleine moeite, groot resultaat.
Je kunt deze sushi cupcakes natuurlijk maken met de ingrediënten die je zelf het lekkerste vindt. In plaats van zalm kun je bijvoorbeeld tonijn, ei of tofu gebruiken. En ook met de groenten en kruiden kun je eindeloos variëren.
Furikake
Bij het op smaak brengen van rijst met ’n Japans tintje gebruik ik vaak kant-en-klare ‘furikake’. Dat zijn zakjes met gemixte specerijen, zeewier, sesamzaadjes en soms wasabi. Je vindt ze in de toko in kleine, kleurrijke zakjes. Als je ze kunt vinden is het echt de moeite waard om ze eens mee te nemen.
En heb je ze niet? Dan kun je de sushi cupcakes natuurlijk versieren met een eigen mengsel van sesam, stukjes nori zeewier en kruiden of specerijen.
Dit recept is voor 4 kleine taartjes, of één grotere taart van zo’n 15 cm. Heb je meer of minder nodig? Dan kun je het recept gemakkelijk verdubbelen of halveren.
Ingrediënten:
- 250 gr sushirijst
- 3 el rijstazijn
- 2 tl suiker
- 1 tl zout
- 2 nori vellen, in repen
- 2 el mayonaise
- wasabi naar smaak
- ½ komkommer, in plakken
- 1 rijpe avocado, in plakjes
- 400 gr rauwe zalmfilet
- 1 wortel, in heel dunne reepjes
- het sap van ½ limoen
- om te versieren: ringetjes bosui, sesamzaad of Furikake
Bereiding sushi cupcakes
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng ondertussen de azijn, suiker en zout en verwarm dit, totdat de suiker oplost. Voeg dit aan de rijst toe wanneer die net gekookt is en roer het geheel kort door. Laat de rijst vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.
Meng ondertussen de mayonaise met wasabi naar smaak.
Snijd de zalmfilet vervolgens in heel dunne plakjes en besprenkel ze met wat limoen. Je kunt ook een drupje Japanse sojasaus over de zalmfilet sprenkelen als je wilt.
Snijd de groenten en de avocado in plakjes. Hierna kun je de sushi cupcakes gaan samenstellen.
Neem een bakring en schep daar 2 eetlepels gekookte rijst in. Druk de rijst goed aan en smeer er wat mayonaise op. Leg er vervolgens ’n laagje avocado op. Nu volgt weer ’n laagje rijst, wat mayonaise, een laagje zalmfilet en nogmaals een laagje rijst.
Versier de bovenkant van de sushi cupcakes met wat mayonaise, komkommer, wortel, zalmfilet en Furikake of sesamzaadjes. Een reepje nori (zeewier) als ‘bandje’ om de cupcake maakt ‘m helemaal af. Eet smakelijk!
Probeer ook eens…
Ben je gek op gerechten met vis? Probeer dan ook eens onze zalmspiesjes of de Antilliaanse tonijnsalade!
Social media
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.