Dit zijn ze: de lekkerste Surinaamse recepten uit onze collectie. De Surinaamse keuken is heel uitgebreid en kent vele lekkere gerechten. Denk maar eens aan Pom, Roti of Surinaamse bami. Ook bara, een broodje zoutvlees en telo met bakkeljauw mogen natuurlijk niet in deze lijst ontbreken.
Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen gek zijn op deze keuken. Gelukkig kun je al deze gerechten ook prima zelf maken. Met onze eenvoudige en duidelijke recepten lukt het jou zeker om de lekkerste Surinaamse gerechten op tafel te toveren!
Er is tegenwoordig veel vraag naar deze Surinaamse recepten. Veel mensen hebben het eten uit Suriname geproefd in een restaurant of eenttentje en willen zelf ook aan de slag met de gerechten. Geweldig, natuurlijk – want eten is tenslotte om te delen, en zo ook de recepten!
De Surinaamse keuken heeft — net als de bevolking van het land — invloeden vanuit de hele wereld. Bijvoorbeeld uit China, India en Java… maar ook uit Afrika en Zuid Amerika. De keuken van Suriname is dus een echte wereldkeuken!
Ik maak zelf ook graag gerechten uit deze veelzijdige keuken. Het heeft wat overeenkomsten met de Antilliaanse keuken, maar is zo mogelijk nóg uitgebreider. Met het gebruik van de vele soorten groenten, vlees en vegetarische ingrediënten verveelt het dan ook geen moment.
Meestal zijn de gerechten lekker pittig. Het gebruik van Madame Jeanette pepers of ‘Scotch Bonnet peppers’ is dan ook hoog. Je kunt er natuurlijk zelf voor kiezen hoe pittig jij de gerechten maakt.
Omdat het bij ons kinderen mee-eten die niet van pittig houden, kies ik er meestal voor om achteraf sambal toe te voegen aan mijn gerechten. Zo kan iedereen zelf kiezen hoe heet hij of zij het eten wil hebben.
Goed, ik zal je niet langer ophouden… hier zijn ze dan, onze lekkerste recepten uit de Surinaamse keuken. Heel veel kookplezier gewenst!
Natuurlijk met stip op nummer één: Surinaamse roti met kip. We maken zowel de rotiplaat als de toppings zelf!
Want Surinaams zoutvlees kun je natuurlijk in de winkel kopen, maar zelfgemaakt is het véél lekkerder
Het recept voor de lekkere Surinaamse rotiplaten die gevuld zijn met gemalen gele erwten
Hindoestaanse masala (of massala) is een mengsel van specerijen. Ook dat kun je in de meeste toko’s vinden, maar zelf maken geeft je meer vrijheid en is natuurlijk lekker vers!
De lekkerste gebakken cassave (frietjes) met heerlijk kruidige bakkeljauw / zoutvis. Maak deze Surinaamse klassieker nu zelf met ons recept!
Een andere soort roti, die niet gevuld wordt. Door de roti met roomboter te bestrijken krijgen de platen hun flinterdunne en fluweelzachte laagjes
Surinaams tajerblad (of tayerblad) is een heerlijk zachte bladgroente. Nóg zachter dan spinazie en boordevol smaak!
Gekookte pinda's zijn écht even wat anders. Ze lijken na bereiding misschien nog 't meest op olijven. Ook op de Antillen eten we ze zo. We noemen ze dan pinda hasá
Een topper uit de Hindoestaanse keuken! Deze bara (gefrituurde snack van mungbonenmeel, tajerblad en flink veel specerijen) maak je zelf met dit recept.
Surinaamse bami is het perfecte bijgerecht. Je maakt deze bami heel eenvoudig met ons recept. Ook lekker om later nog 'ns op te bakken!
Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, of TIKTOK.
Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.